Luna újságot olvas a vonaton10. fejezet

Luna Lovegood

A Roxfortba indulás reggelén nagy volt a sietség. Végül útra keltek és Sirius is velük tartott kutya képében, habár ezt a felnőttek nagyon helytelenítették. Tapmancs felszabadultan ugrándozott és élvezte a friss levegőt és a szabadságot. Harry Mrs Weasleyvel és Tonksszal ment, aki ez alkalommal öregasszonynak álcázta magát.
A pályaudvaron rövid búcsúzkodás következett, melynek legemlékezetesebb epizódja az volt, amikor Tapmancs egy másodpercre két lábra állt, és mancsait Harry vállára tette. Mrs Weasley nagyon haragudott az "emberi" viselkedés miatt, de már nem volt idő hosszas huzavonára, a vonat lassan elindult. A peronon maradók integettek, a fekete kutya pedig addig futott a vonat mellett, amíg az ki nem kanyarodott a pályaudvarról.
Hermione és Ron a prefektusi fülke felé vette az irányt, az ikrek pedig csatlakoztak Lee Jordanhoz, így Harry Ginnyvel kettesben indult el helyet keresni a vonaton. Összefutottak Neville-lel is, aki szintén nem talált még üres fülkét. Ginny viszont felfedezte, hogy az egyik fülkében csak Luna Lovegood ül egyedül, így hát csatlakoztak hozzá. A lány negyedéves volt és hollóhátas, de felettébb furcsa szerzet; hosszú, fakószőke haja volt, a nyakában vajsörös kupakokból álló láncot viselt, a pálcáját a füle mögé tette, kezében pedig fejjel lefelé tartotta a magazint, amit éppen olvasott. A viselkedése is legalább ilyen zavarba ejtő volt; időnként merően bámulta utastársait, máskor arcát az újság mögé rejtette. Néha rímekben beszélt, a nevetése pedig harsány volt és megdöbbentő.
Neville a születésnapjára kapott egy növényt, ami leginkább egy pulzáló kaktuszra hasonlított. Nem győzött áradozni róla, és Harryék kérdésére tartott is egy kis bemutatót, melynek következtében az egész helyiséget és beleértve négyüket is, elárasztotta a kaktuszból kispriccelő váladék. Természetesen Cho Chang ezt a pillanatot választotta ki arra, hogy megjelenjen az ajtóban és beköszönjön Harrynek, aki az arcát ellepő növényi nedveknek hála nem sok értelmeset tudott kinyögni. És mire Ginny egy csuklómozdulattal eltüntette a ragacsot, a lány már távozott.
Közben visszatért Ron és Hermione, és elújságolták, hogy a többi házból kik lettek prefektusok. A Mardekárból természetesen Draco Malfoy és Pansy Parkinson lett a két szerencsés. Harry időközben bepillantást nyert a magazinba, melyet Luna tanulmányozott, és egy Siriusról szóló cikk fel is keltette a figyelmét. A lényege az volt, hogy Sirius lehet, hogy ártatlan, mivel ő valójában nem is Sirius, hanem egy zenekar visszavonult frontembere, akit egy rajongó rögtön felismert, és mivel a gyilkosságok éjszakáján az énekes vele volt, következésképpen nem is lehetett ott a tett színhelyén. Miután Harry átolvasott még néhány cikket, melyekben olyan feltételezések voltak, mi szerit Caramel utasítást adott, hogy pitékbe süssék bele a koboldokat, eldöntötte, hogy az újság hiteltelen. Hermione is hangot adott hasonló véleményének, amivel kivívta Luna haragját, mivel kiderült, hogy a lány apja az újság főszerkesztője.
Később megjelent Draco és két testőre. A fiú élvezettel hangsúlyozta, hogy Harryvel ellentétben neki joga van büntetést kiszabni bárkire, érdeklődött, hogy milyen érzés Harrynek, hogy Ron lett prefi, nem pedig ő, és persze közölte azt is, hogy a nyomában lesz és megbünteti, ha csak alkalma nyílik rá.
A roxmortsi pályaudvarra érve megdöbbenve tapasztalták, hogy Hagrid nincs ott, és helyette Suette-Polltz professzor kíséri az elsősöket. A szokásos fogatok elé viszont ezúttal csontvázszerű, denevérszárnyú, fehéren izzó szemű lovak voltak befogva. De ahogy Harry megpróbálta felhívni rájuk Ron figyelmét, kiderült, hogy barátja továbbra sem lát semmit a kocsik elé befogva. Luna viszont biztosította róla, hogy a lovak valóban ott vannak, és közölte azt is, hogy ő már az első roxforti napja óta látja őket.

 

Vissza 11. fejezet