A Süveg nótára gyújt11. fejezet

A Teszlek Süveg új dala

A diákok a hosszú vonatút után végre megérkeztek Roxfortba. Hagridnak továbbra sem volt nyoma, a kunyhójából sem szűrődött ki fény és az ünnepi vacsorán sem találkoztak vele. Harry keserűen vette tudomásul, hogy megint a diákok egyik legkedveltebb célpontjává vált; bárhová ment, összesúgtak a háta mögött, mutogattak rá, a kisebbek pedig szabályszerűen menekültek előle.
A tanári asztalnál viszont nagy megdöbbenéssel fedezte fel Dolores Umbridge-t, a különös varangyszerű nőt, akit a meghallgatáson látott először. Később kiderült az is, hogy ő lesz az új sötét varázslatok kivédése tanáruk, a legendás lények gondozását pedig Suette-Polltz professzor fogja tanítani Hagrid helyett.
A beosztási ceremónia alkalmával a Teszlek Süveg különösen hosszú dalt adott elő, de a legkülönösebb mégis az volt, hogy az eddigiektől eltérően tanácsot is adott a diákoknak. Azt mondta, Roxfortot hatalmas veszély fenyegeti kívülről, és jobb belátása ellenére cselekszik, amikor a diákokat szétválasztja, mert rivalizálás helyett az összefogáson lenne a hangsúly, másképp nem tudják megmenteni az iskolát. Félig Fejnélküli Nick meg is jegyezte, hogy korábban több alkalommal is előfordult már, hogy a Süveg veszélyt jelzett és összefogásra szólította fel a diákságot.
A vacsora végeztével Dumbledore rövid beszédet tartott, de az egyik mondata kellős közepén Dolores Umbridge szólásra emelkedett és ezzel félbeszakította őt. A nő rendkívül hosszú, ám annál unalmasabb előadást tartott, melynek lényege a jól kigondolt elveken nyugvó oktatási rendszer hangsúlyozása volt, legnagyobb tanulsága pedig abban rejlett, hogy meg kell találni az egyensúlyt az állandóság és a változás, a hagyomány és a reformok között.
Hermione persze azonnal levonta a következtetést a hallottakból, és kijelentette, hogy az új tanárnő a Minisztérium megbízásából felügyel, vagy inkább kémkedik Roxfortban.
Harrynek és Ronnak a hálótermükben végre alkalmuk nyílt szobatársaikkal is szót váltani, bár a dolog nem úgy sült el, ahogy azt várták. Kiderült, hogy Seamust nem akarta visszaengedni az anyukája Roxfortba, mert meg van róla győződve, hogy Harry őrült, és félti tőle a fiát. Harry nagyon érzékenyen reagált erre a hírre, és eléggé felkapta a vizet, Seamus pedig megsértődött. Nagy veszekedés lett a dologból, és a végén Seamus át akart költözni egy másik szobába.
Harryt nagyon bántotta, hogy nem hisznek neki, és arra gondolt, hogy előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy Voldemort visszatért, és akkor mindenki megtudja majd, hogy nem hazudott és nem őrült meg, de addig el kell viselnie a mindennapos megaláztatást.

 

Vissza 12. fejezet