Harry büntetőfeladatot ír13. fejezet

Dolores büntetőfeladata

Mire elérkezett a vacsora, már az egész iskola tudomást szerzett Harry és Umbridge vitájáról. Fennhangon sugdolóztak róla, és megjegyzéseikkel provokálták, hátha ismét elveszíti az önuralmát és elmond pár dolgot Voldemortról és Cedric haláláról. De Harry uralkodott magán és nem törődött velük.
A klubhelyiségben tanúi voltak annak, ahogy az ikrek az "alélő bonbonokat" tesztelték az elsősökön, akik mind eszméletlenül estek össze, amint lenyelték az adagjukat. Hermione megfenyegette Fredet és George-ot, hogy megírja a történteket az anyjuknak, ha nem fejezik be a tesztelést az elsősökön. És a fenyegetés hatott.
Hermione elkezdett sapkákat kötni, amiket összegyűrt papírok és limlomok közé rejtve szanaszét hagyott a klubhelyiségben, hátha a házimanók takarítás közben megtalálják és felveszik őket, ezzel pedig felszabadítják magukat. Másnapra a sapkák el is tűntek, ő pedig nagyon elégedett volt.
Átváltoztatástan órán az eltűntető bűbájokkal kezdtek el foglalkozni, mivel a megidéző bűbájok sokkal nehezebbek. De az eltűntető bűbájok sem bizonyultak könnyűnek, egyedül Hermione járt sikerrel a harmadik próbálkozás után. McGalagony pedig rengeteg gyakorlást adott fel házi feladatnak.
Legendás lények gondozása órán Suette-Polltz apró lényeket mutatott nekik, amelyek teste fából volt, és azokat a fákat őrzik, amikből pálcát lehet készíteni. Draco kihasználta az alkalmat egy kis piszkálódásra, és ügyelve rá, hogy a tanárnő ne hallja, a következőket mondta Harrynek, amikor az Hagridről kérdezte a tanárnőt: "Lehet, hogy súlyosan megsebesült a behemót. Talán olyan alakok közé keveredett, akik túl nagyok voltak még neki is, ha érted, mire gondolok." Ebből Harry arra következtetett, hogy Malfoy talán hallott valamit Hagridról az apjától. De aztán úgy gondolta, Dumbledore is tudna róla, ha Hagridnak baja esett volna, és Draco valószínűleg csak rá akart ijeszteni.
A folyosón később Luna, majd Ernie Macmillan is biztosította Harryt arról, hogy hisznek neki, és elhiszik, hogy Voldemort ismét testet öltött, ő pedig megküzdött vele. Harrynek nagyon jólesett ez a bizalom, bár Luna zavarba ejtő viselkedése és megjelenése nem nyerte el a tetszését.
Angelina nagyon mérges volt, mert péntekre lefoglalta a kviddicspályát az őrzőválogatás miatt, és elvárta, hogy minden csapattag ott legyen, Harrynek viszont aznap is Umbridge-nél volt jelenése a büntetőfeladat miatt. Végül megígérte a lánynak, hogy megkéri a tanárnőt, hogy az aznapi büntetését tegyék át máskorra. A tanárnő azonban élvezettel utasította vissza a kérését. A feladata az volt, hogy újra és újra leírja a következő mondatot: "Nem szabad hazudnom" Saját tolla helyett viszont egy különös, hegyes végű pennát kellett használnia.
Amint leírta az első sort, éles fájdalom hasított a jobb kézfejébe, és látta, hogy azon szintén megjelennek az imént papírra vetett sorok, méghozzá a bőrébe karcolva. A seb vérzett, majd kisvártatva begyógyult. Jóval éjfél után engedte csak el Umbridge, addig szorgalmasan rótta a sorokat sajgó kézzel és a folytonos felsebzéstől egyre vörösebb bőrrel.
A házi feladatával szörnyen lemaradt emiatt, és a barátainak nem vallotta be, milyen körülmények között kell az egyszerű büntetőfeladatot végeznie. Azt viszont furcsállotta, hogy Ron ugyanúgy le volt maradva a leckéjével, mint ő, ráadásul legalább olyan álmos is volt, holott ő nem volt büntetésben.
Másnap a büntetőfeladata közben Harrynek már sokkal lassabban gyógyult a sebe és jóval hamarabb bepirosodott a bőre. Később a vágás már meg is maradt rajta. Megint éjfél után szabadult, és utána hajnalig leckét írt. Harmadnap kétórányi írás után a seb már nem gyógyult be a kezén, hanem folyamatosan vérzett. Umbridge ekkor elengedte, de másnap még vissza kellett jönnie.
A folyosón összefutott Ronnal, aki nagyon gyanúsan viselkedett és a seprűjét szorongatta. Kiderült, hogy a fiú titokban edz, mert részt akar venni a pénteki őrzőválogatáson. Harry ennek nagyon örült. Ron közben észrevette Harry sebét, így nem volt más választása, el kellett mondania, miből áll Umbridge büntetőfeladata. Barátai természetesen fel voltak háborodva, sürgették, hogy szóljon McGalagonynak vagy Dumbledore-nak, de Harry nem akart, ő úgy fogta fel, mint egy párbajt Umbridge-dzsel, és nem akart meghátrálni.
A büntetés utolsó napján Harry írás közben az ablakból figyelte a távoli kviddicspályán zajló eseményeket, de sajnos alig tudott kivenni valamit. A seb már olyan mély volt a kezén, hogy a vér lecsurgott a csuklóján és eláztatta a pergament, amire írt. Órákkal később Umbridge ellenőrizte, hogy elég jól "megtanulta-e" már a leckét. Amikor kezébe vette Harry kezét, a fiúnak éles fájdalom nyilallt a sebhelyébe, és amint elengedték, villámgyorsan elhagyta a nő irodáját.
A klubhelyiségben ünneplés fogadta, ugyanis Ront megválasztották őrzőnek, de Angelina megkérte Harryt, hogy gyakoroljon sokat a barátjával, mert annyira azért nem játszik jól, mint a testvérei.
Hermione, miután Harry elmesélte neki, milyen körülmények között fájdult meg legutóbb a sebhelye, úgy vélte, ennek nincs köze Umbridge-hoz, inkább csak arról lehet szó, hogy Voldemort különösen mérges volt vagy gyűlölettel gondolt rá éppen akkor.

 

Vissza 14. fejezet