Sirius feje a kandallóban14. fejezet

Percy és Tapmancs

Harry másnap korán felkelt és levelet írt Siriusnak az első hét eseményeiről. Úgy fogalmazott, hogy csak ők tudják, miről van szó, mások számára a levél tartalma nem mondott volna semmit. A bagolyházba ment, hogy feladja a levelet, és miután Hedviget útnak indította, még nézelődött egy kicsit az ablakban. A Tiltott Rengeteg fái közül egyszer csak kiemelkedett egy csontvázszerű ló, hatalmas fekete denevérszárnyait kitárva tett egy kört a fák fölött, aztán újra leereszkedett a fák közé.
Harry nem tudta eldönteni, hogy a valóságot látta, vagy csupán káprázott a szeme, de ekkor megjelent Cho Chang, aki az anyukájának akart éppen feladni egy szülinapi csomagot. A ló természetesen nem volt többé fontos. A beszélgetés egész értelmesen zajlott, főleg azután, hogy Cho kijelentette, Umbridge hihetetlenül igazságtalan volt, amiért megbüntette Harryt csak azért, mert megmondta az igazat Cedric haláláról, és úgy gondolta, Harry nagyon bátor volt, hogy kiállt az igazáért a nővel szemben.
De ekkor megzavarta őket Frics, aki közölte, tudomására jutott, hogy Harry egy nagytételű megrendelést akar éppen leadni trágyagránátokra, és követelte rajta a levelet. Nem hitte el, hogy Harry már elküldte. Hogy ne kutassák át a zsebeit, Cho kijelentette, hogy látta, amikor feladta a levelet.
Az újság aznapi számában megjelent egy cikk arról, hogy Sirius Londonban rejtőzik, és Harryék szinte biztosra vették, hogy a Malfoyok felismerték őt kutya képében a pályaudvaron. Egy rövid cikket is találtak, melyben az állt, hogy Sturgis Podmore-t (Rend-tag) letartóztatták, miután aug. 31-e éjjelén betört a Minisztériumba, és éppen egy titkos ajtót próbált kinyitni, amikor elfogták. Hat hónapi fogságra ítélték az Azkabanban. Hermione szerint könnyen meglehet, hogy mivel Sturgis Dumbledore támogatói közé tartozott, becsalták éjjel a Minisztériumba, csapdát állítottak neki és letartóztatták.
Délelőtt Harry és Ron kettesben gyakoroltak a kviddicspályán. Harry hajtót játszott és Ron a dobások kétharmadát kivédte, az idő múltával pedig egyre jobban játszott. Délután rendes edzés következett. Ron eléggé izgult, ráadásul kijöttek a pályára a mardekárosok is, akik gúnyolódtak és remekül mulattak rajtuk. Ron a bemelegítés alatt többször is elejtette a labdát, egyszer pedig úgy eltalálta Katie-t, hogy a lánynak elkezdett vérezni az orra. A Weasley-ikrek siettek a segítségére egy bonbonnal. Játék közben Ron pocsékul védett, Katie orra pedig egyre jobban vérzett, és az ikrek rájöttek, hogy összecserélték a bonbonokat. Végül a gyengélkedőre kellett kísérni őt, az edzést pedig lefújták.
Amikor Hermione kérdésére Ron azt felelte, hogy az edzés pocsék volt, a lány egyből vigasztalni kezdte őt, hogy ez csak az első napja volt és lesz még jobb is, de Ron felkapta a vizet, mert ő nem azt mondta, hogy miatta volt pocsék, a lány mégis rögtön erre gondolt. Sértődötten ott is hagyta őket.
Vasárnap egész nap tanultak a klubhelyiségben, de még estére sem voltak kész a házi feladatottak, Hermione pedig nem segített nekik. Már csak hárman voltak a helyiségben, amikor Hermész levelet hozott Ronnak Percytől. A levél lényege az volt, hogy Percy gratulált öccsének a prefektussá választása alkalmából, és úgy vélte, Ron végre jó úton halad, hogy kilépjen ikerbátyjai és szülei nyomdokaiból, és komoly karrierre tegyen szert. Figyelmeztette, hogy ne barátkozzon Harryvel, mert ez rossz fényt vethet rá. Dumbledore-nak ugyanis már nem sokáig lesz befolyása Roxfortban, és akik döntési helyzetben vannak, azok egész máshogy vélekednek Harry Potterről. Hozzátette azt is, hogy a holnapi Reggeli Prófétából kiderülnek majd a részletek.
Bíztatta, hogy ne féljen megszakítani a kapcsolatot Harryvel, még ha fenn is áll a veszélye annak, hogy barátja kiszámíthatatlanul és aggresszíven fog viselkedni. Ha pedig ez előfordul, forduljon bizalommal Umbridge professzorhoz, aki készséggel segít majd neki. És ha a tanárnővel jó kapcsolatot alakít ki, jó eséllyel lehet végzős korára iskolaelső is. Kifejezte reményét azzal kapcsolatban, hogy Ron nem hagyja, hogy családjuk rossz híre őt is elérje, és bízik benne, hogy egyszer majd szüleik is belátják, mekkorát hibáztak, és bocsánatot kérnek tőle.
Ron teljesen fel volt háborodva és apró darabokra tépte a levelet, Hermione pedig úgy megenyhült, hogy segített nekik befejezni a házit. Harry közben fáradtan a tűzbe bámult, ahol egyszer csak feltűnt Sirius feje. A férfi szóba hozta a legutóbbi alkalmat, amikor Harry sebhelye megfájdult, és úgy vélte, Umbridge-nak nem lehetett hozzá köze, mert biztosan tudja, hogy ő nem halálfaló. Azt is logikusnak tartotta, hogy nem engedi őket órán gyakorolni, mivel Caramel attól fél, hogy Dumbledore egy hadsereget képez ki ellene a diákokból, így jobb, ha nem varázsolhatnak, nehogy ütőképesek legyenek.
Az újság násnapi számáról nem tudott semmit, és Hagridról is csak annyi információja volt, hogy mostanra már vissza kellett volna érnie, de amikor útban visszafelé szétváltak Madam Maxime-mal, még jól volt, ezért nem kell érte aggódni. Harryéket ez nem győzte meg, ezért Sirius, hogy felvidítsa őket, felvetette, hogy a legközelebbi Roxmortsi hétvégén eljön hozzájuk kutya képében. Ezt viszont nem tartották jó ötletnek, megemlítették, hogy a Malfoyok talán tudnak a rejtekhelyéről, és nagyon könnyen elfoghatják, de Sirius úgy értelmezte a dolgot, hogy Harry alaptalanul aggodalmaskodik. Meg is jegyezte, hogy mégsem hasonlít annyira Jamesre, mert az apja számára a kockázat jelentette az igazi élvezetet. Aztán távozott.

 

Vissza 15. fejezet