Umbridge a tűzben kotorászik17. fejezet

A 24-es számú oktatási rendelet

Harry öröme, amelyet a Roxmortsi megbeszélés sikere miatt érzett, hamar elpárolgott, amikor a klubhelyiségben megjelent egy hirdetmény, mely szerint bármiféle csapat vagy csoport indításához Umbridge professzor engedélye szükséges. Az összes létező csoportot, csapatot és tanulókört feloszlatták, és Umbridge jóváhagyásával alakulhattak csak újra.
Az első gondolatuk az volt, hogy valaki elárulta őket, mert ez az intézkedés nem lehet a véletlen műve, de Hermione azt mondta, hogy a jelentkezők közül senki nem lehetett, mert megbűvölte a papírlapot, amire a nevüket felírták. Természetesen úgy döntöttek, hogy nem kérnek engedélyt Umbridge-től a titkos klub újbóli megalapítására, és nem szüntetik be az összejöveteleket sem.
Mágiatörténet órán Hedvig levelet hozott Harrynek, aki megdöbbenve látta, hogy a bagoly megsérült, ezért elvitte Suette-Polltshoz. Ott volt éppen McGalagony is, aki figyelmeztette Harryt, hogy legyen óvatos a postájával. A levélben pedig csak ennyi állt Sirius kézírásával: "Ma, a szokott helyen, a szokott időben." Hermione a történtekből rögtön arra következtetett, hogy bizonyára valaki el akarja olvasni Harry postáját.
A bájitaltan teremnél Malfoynak ismét nagy volt a szája. Azzal hencegett, hogy a Mardekár kviddicscsapata már megkapta a működési engedélyt Umbridge-től, miközben a Griffendél csapatának sorsa nagyon is kétséges volt. Ráadásul a kedves papa állítása szerint évek óta csak ürügyet keresnek arra, hogy végre kirúghassák Mr Weasleyt a Minisztériumból, Harryt pedig csak idő kérdése, hogy mikor zárják a Szent Mungóba azok közé, akik varázslat következtében váltak beszámíthatatlanná. Neville-t ez utóbbi megjegyzés annyira felbőszítette, hogy gondolkodás nélkül Malfoynak rontott, Harry és Ron pedig csak nagy nehézségek árán tudta őt megfékezni.
A bájitaltan órán Umbridge is részt vett. Harry annyira összpontosított rá, hogy elcsípjen néhány szót a két tanár beszélgetéséből, hogy elrontotta a főzetét, amiért büntetőfeladatot kapott. Umbridge arról kérdezgette Pitont, hogy valóban svk tanárnak jelentkezett-e, és igaz-e, hogy minden évben újra és újra megpályázza az állást. A professzor beismerte a dolgot, de arra nem tudott válaszolni, hogy Dumbledore miért nem adja neki az állást.
Trelawney óráján nem sokat dolgoztak, a tanárnő ugyanis teljesen kiborult attól, amit Umbridge írt róla a jelentésében.
A klubhelyiségben Fred és George látványos bemutatót tartottak a legújabb fejlesztésű bonbonjaikból, és további üzleteket kötöttek a varázsvicc vállalatuk javára. Aztán lassanként mindenki aludni tért, csak Harry, Ron és Hermione maradtak a klubhelyiségben. És egyszer csak megjelent Sirius feje a kandallóban. Ő már tudott az svk-csoportról, mert kiderült, hogy Mundungus ott volt a Szárnyas Vadkanban és mindent kihallgatott. Tolmácsolta Ronnak Mrs Weasley üzenetét, aminek az volt a lényege, hogy ne vegyen részt a tiltott klubban, mert később is lesz még rá alkalma, hogy svk-t tanuljon, így viszont biztosra veheti, hogy ki fogják rúgni, és a jövője is romba dőlhet ettől a ballépéstől. Természetesen Harrynek és Hermionénak is ugyanezt tanácsolta. Sirius viszont nagyon is támogatta az ötletet, és úgy vélte, jobb, ha kirúgják őket az iskolából, de meg tudják védeni magukat, mint ha védtelenül töltenék napjaikat Roxfort falai között.
Épp tanácsot akart adni azzal kapcsolatban, hogy hol tartsák meg a titkos összejöveteleket, amikor hirtelen elhallgatott, riadtan oldalra nézett, majd a feje eltűnt a kandallóból, a helyén pedig egy, immár a levegőt markolászó kéz jelent meg; Umbridge keze.

 

Vissza 18. fejezet