Hagrid sárkánysteakkel borogatja sebeit20. fejezet

Hagrid története

Azon nyomban elhatározták, hogy lemennek Hagridhoz a Láthatatlanná Tevő Köpeny rejtekében. Amikor az óriás ajtót nyitott, látták, hogy az egész arcát zúzódások és mély sebek borítják. Azt azonban, hogy hol szerezte ezeket a sérüléseket, nem volt hajlandó elárulni.
Hosszas unszolás és némi fondorlat után végül megtört a jég. Amikor Ron megemlítette, hogy Harryt a nyáron megtámadták a dementorok, és utána egy meghallgatáson kellett megjelennie, Hagrid csupa kíváncsiság lett. De Ron közölte vele, hogy csak akkor mesélik el neki, mi történt, ha ő is elmeséli a nyári kalandjait. És ezután Hagrid kötélnek állt.
Elmesélte, hogy Dumbledore megbízásából Madame Maxime-mal kettesben elmentek megkeresni az óriásokat. Bár nehéz és veszélyes út volt, végül sikerült megtalálni őket, és tárgyalásokba kezdtek velük. Már épp jó úton haladtak afelé, hogy az óriások főnöke egyáltalán meghallgassa őket (amíg nem adtak elegendő mennyiségű és megfelelően lenyűgöző ajándékot, nem is nagyon érdekelte a vezetőt, hogy mit akarnak), de ekkor a törzsben harc bontakozott ki.
A régi vezért megölték, az újonnan hatalomra került főnököt pedig nem hatották meg az ajándékok, egyszerűen rájuk támadt. Sikerült elmenekülniük, ám nem adták fel, egy közeli barlangban bújtak meg, és innen nézték végig, ahogy a halálfalók egy csoportja (Macnair vezetésével) megegyezik az óriások vezetőjével.
Hat-hét óriást a régi vezér követői közül sikerült volna maguk mellé állítani, de amikor az új főnök átkutattatta a barlangokat és megfélemlítette őket, már nem voltak hajlandók nyíltan kiállni ellene. De Hagrid bízott benne, hogy szavai és Dumbledore üzenete még így sem volt hatástalan, és az óriások maguktól útra kelnek, ha eljön az ideje.
A történetet hallva egyre reménytelenebbnek tűnt a helyzet. Hagrid azt is elmesélte, hogy rábukkant óriás édesanyja nyomára, ám meg kellett tudnia, hogy évekkel ezelőtt meghalt.
Nem maradt sok idejük beszélgetni, Umbridge ugyanis váratlanul felbukkant a vadőrlakban. Feltűntek neki a hóban hagyott lábnyomok, és egyből Hagrid látogatói iránt kezdett érdeklődni (Harryék a Köpeny alatt megbújva hallgathatták végig a beszélgetést). Nem bukkant rájuk és nem tudta rábizonyítani Hagridra, hogy hazudik, de ennek ellenére nagyon jól átlátta a helyzetet.
Aztán Hagrid tanítási módszereiről kezdett kérdezősködni, és egyértelműen kiderült, hogy az első adandó alkalommal, amikor vadőr eltér az RBF-hez szükséges tananyagtól, és veszélyes lényeket hoz be az órájára, fel fogja használni ellene.
Miután Umbridge távozott, Harryék megpróbálták meggyőzni az óriást, hogy foglalkozzon óráján a lehető legártalmatlanabb és legunalmasabb állatokkal. Ám Hagrid hajthatatlan maradt, hiába is mondták neki, hogy Umbridge minden tanártól megpróbál megszabadulni, aki Dumbledore-t támogatja, ezért nem szabad ürügyet szolgáltatni neki arra, hogy ez sikerüljön.

 

Vissza 21. fejezet