Sirius házában még a házimanó-fejeket is feldíszítik23. fejezet

Karácsony a zárt osztályon

Harryt teljesen ledöbbentették a hallottak, sötétebbnél sötétebb gondolatok jártak a fejében útban haza a metrón. A végén arra jutott, hogy talán ő az a titkos fegyver, amit Voldemort keres, és az is meglehet, hogy ő támadta meg Mr Weasleyt. Mollyt nyugtalanította Harry állapota, ezért kijelentette, hogy vacsora előtt le kell feküdnie pár órára.
Amikor felment a szobájába, tovább kereste az összefüggéseket. Eszébe jutott, hogy Voldemort esetleg animágus, vagy talán elérte valahogy, hogy Harry percek alatt mérföldeket utazzon és elkövesse a támadást. Nem tudta eldönteni, hogy Voldemort tényleg megszállta-e, de úgy vélte, ha igen, akkor veszélybe sodorhatja a Rendet, ezért el kell mennie, és el kell vágnia magát a varázslóvilágtól. Nem volt más választása, mint visszamenni a Privet Drivera.
Már éppen indult, amikor egy gúnyos hang, Phineas Nigellusé megszólalt a háta mögött az egyik festményről, és közölte, hogy üzenetet hozott Dumbledore-tól, miszerint Harry maradjon ott, ahol van. Harry teljesen felháborodott azon, hogy Dumbledore csak ennyit képes mondani neki azok után, ami történt.
Megint a gondolataiba mélyedt és közben elaludt. Megjelent előtte a kihalt folyosó és a fekete ajtó… elérte az ajtót… elszánta magát a belépésre, de nem tudta kinyitni. Ekkor Ron hangja ébresztette fel, aki vacsorázni hívta. De Harry nem ment le.
Másnap mindenki a karácsonyi dekorációval foglalkozott, és Sirius soha nem volt olyan jó kedvében, mint akkor. Láthatóan jót tett neki a társaság, hangos éneke pedig betöltötte az ódon ház minden zugát. Harry másnap kihagyta az ebédet is, mert nem akart látni senkit. Estefelé Csikócsőr szobájában bujkált az éhséggel dacolva, amikor megjelent Hermione, aki úgy döntött, síelés helyett inkább velük tölti a karácsonyt.
Felmentek a hálószobába, ahol Ginny és Ron várta őket. Ginny emlékeztette Harryt, hogy ő aztán igazán tudja, milyen az, ha Voldemort a hatalmába kerít valakit, és végül arra jutottak, hogy Harryvel ez nem történhetett meg. Ezután Harry elvetett minden sötét gondolatot, és már el sem tudta volna képzelni a karácsonyt máshol, csak itt, Sirius házában.
Az ajándékozás után Harryék elkísérték Hermionét Kreacher - némi túlzással - hálószobának nevezhető zugához, hogy a lány átadja neki az ajándékát, egy saját készítésű takarót. A házimanó nem volt a kuckójában, de a hely tele volt régi relikviákkal és fényképekkel, köztük is kiemelt helyet foglalt el Bellatrix Lestrange képe.
Később kiderült, hogy Kreachert napok óta nem látta senki, és Harry arról kérdezte Siriust, nem lehet-e, hogy Kreacher szó szerint vette, mikor érkezésükkor azt mondta neki, "kifelé". De Sirius ezt nem tartotta valószínűnek, és a manó hamarosan elő is került.
Aznap újabb látogatást terveztek Mr Weasleyhez, de mivel a metró karácsonykor nem jár, kocsival mentek. Ez alkalommal Mordon és Lupin kísérték el őket. Amikor megérkeztek a kórterembe, Mr Weasleyt kissé furcsán viselkedett, majd miután a felesége gyanút fogott, beismerte, hogy egy fiatal orvos-gyakornokkal úgy gondolták, megpróbálják mugli-módszerrel összevarrni a sebet. De az ötlet kudarcnak bizonyult…
A veszekedés elől Harryék egy csésze teára hivatkozva elszöktek, és elindultak megkeresni a büfét. Amikor a negyedik emeletre értek, látták, hogy az emeletre nyíló ajtón egy tábla van: "Bűbáj okozta sérülések", az üvegablakon át pedig egy szőke, kék szemű, émelyítően mosolygó varázsló bámult rájuk: Gilderoy Lockhart. A varázsló szemmel láthatóan még mindig nem emlékezett semmire, csak dolgot akart: autogramot adni, de azt nagyon. A nővér el volt ragadtatva, hogy ennek az édes embernek végre látogatói érkeztek, ezért betessékelte őket a kórterembe. Ez a terem hosszútávon károsodott betegek számára volt fenntartva. A gyógyító magukra hagyta őket, mivel ki kellett osztania az ajándékokat, többek közt egy cserepes virágot a szomszédos ágyon lábadozó Mr Bode-nak.
Miközben a nővér osztogatta az ajándékokat, egyszerre csak egy ismerős név hangzott fel: Longbottom. Nem csak Harry hallotta meg, hanem a többiek is, de Harry nem akarta, hogy a többiek megtudják, mi történt Neville szüleivel, ezért el akarta terelni a többiek figyelmét. Ám mielőtt megtehette volna, Ron már észre is vette a fiút, aki épp akkor lépett ki a terem végében lévő paraván mögül a nagyanyja kíséretében.
Az öreg hölgy felfigyelt rájuk és beszélgetni kezdett velük. Szemlátomást nem zavarta a kínos helyzet, és nagyon nyíltan elmondta a részleteket Neville szüleivel kapcsolatban, akik a paraván mögött feküdtek. De a beszélgetést félbeszakította Neville édesanyja, aki odament a fiához, és egy üres rágógumis papírt adott neki. A nagymamája azt mondta Neville-nek, hogy dobja ki a szemétbe, mert van már elég, de Harry észrevette, hogy a fiú a zsebébe csúsztatta.
Ron, Hermione és Ginny teljesen le voltak döbbenve, de Harryt bevallotta, hogy ő tudta, mi történt Neville szüleivel, és azt is elárulta, hogy mindezt Bellatrix Lestrange tette a társaival, akinek a képe Kreacher kuckójában díszeleg.

 

Vissza 24. fejezet