Harry és Cho a romantikus kávézóban25. fejezet

A sarokba szorított bogár

Másnap reggel ki is derült, minek örült annyira Voldemort: A Reggeli Próféta címlapján tíz fénykép díszelgett, tíz azkabani fogolyé, akik előző nap szöktek meg. Köztük volt Bellatrix Lestrange, Antonyin Dolohov, és Algernon Rookwood is. A hozzá tartozó cikk pedig azt taglalta, hogy valószínűleg Sirius Black segített megszökni a raboknak, és most az ő vezényletével egyesítik újra erőiket.
Egy kisebb cikket is találtak arról, hogy Broderick Bode, egy minisztériumi dolgozó tragikusan elhunyt a Szent Mungo kórházban, amikor megfojtotta egy cserépben beküldött ördöghurok. Harrynek eszébe jutott, hogy találkozott Bode-dal a Minisztériumban, és tudta, hogy a varázsló a Rejtélyek Ügyosztályán dolgozott. Hermione ebből arra következtetett, hogy a munkahelyi baleset valójában egy támadás volt, és amikor kiderült, hogy Bode állapota javul, valaki ördöghurkot küldött neki, azaz meggyilkolta, hogy ne tudjon beszámolni arról, mi történt vele.
Hermione ezután elviharzott levelet írni, de nem árulta el, hogy kinek és milyen ügyben. Hagridról pedig kiderült, hogy Umbridge kilátásba helyezte a kirúgását, és már csak feltételesen van itt az iskolában, hogy bizonyítsa, nem olyan alkalmatlan a tanításra, mint ahogy azt a nő megítélte.
Harry újra a figyelem középpontjába került az iskolában, valószínűleg azért, mert a rabok szökése egyesekben kétséget ébresztett, hogy valóban Caramelnek van-e igaza, nem pedig Harrynek Voldemort visszatérésével kapcsolatban. Umbridge közben újabb rendeletet hozott, amiben megtiltotta a tanároknak, hogy a tantárgyi kereteiken kívül bármiféle információval szolgáljanak a diákoknak. A felügyelő Trelawney és Hagrid minden óráján megjelent, és mindkettőjük feje fölött ott lebegett a kirúgás veszélye. A jóslástan tanárnő idegei pedig egyre nehezebben viselték a feszültséget.
Az újságcikk hatására a DA-klubban is kétszeres erőbedobással kezdtek gyakorolni a tagok, Neville pedig olyan hatalmas fejlődést mutatott, hogy olykor már csak egyedül Hermione tudta megelőzni a varázslatok elsajátításában. Harry viszont egyáltalán nem haladt Piton magánóráin. Úgy érezte, most rosszabb a helyzet, mint mielőtt elkezdte volna tanulni az elzárkózást, és a sebhelye is gyakrabban és erősebben fájt, mint eddig bármikor.
A roxmortsi kirándulás reggelén Hermione levelet kapott, és megkérte Harryt, hogy délben találkozzanak a Három Seprűben. Hozzátette, hogy Chót is hozhatja, ha akarja. A délelőtt egész kellemesen telt Chóval, hamar megtalálták a közös hangot, és remekül elbeszélgettek. Még azzal sem törődtek, hogy egy mardekáros lánybanda, élén Pansy Parkinsonnal kinevette és kigúnyolta őket.
Feltűnt nekik, hogy most nem razziáznak az utcákon a dementorok, mint Sirius Black szökésekor, és Harrynek eszébe jutott, hogy ez talán azért van, mert a dementorok mostanra tényleg nem engedelmeskednek a Minisztérium utasításainak.
Eleredt az eső, ezért betértek egy romantikus kávézóba, ahol minden asztalnál párok enyelegtek. Harry kényelmetlenül érezte magát, de aztán eszébe jutott, hogy megkérdezi Chót, elkíséri-e a Három Seprűbe, mert Hermionéval kell találkoznia. A lány erre felkapta a vizet, és egyből úgy értelmezte a dolgot, hogy Harry egy nap több lánnyal is randizik.
Megpróbálta őt féltékennyé tenni. Először azzal jött, hogy néhány hete Roger Davies is randit kért tőle Valentin-napra, de ő nemet mondott. Később pedig arról kezdett beszélni, hogy Cedrickel is itt ültek annak idején. Sírni kezdett és beszélgetni akart Cedricről, de Harrynek nem volt kedve hozzá. Amikor végre megértette, hogy Cho féltékeny Hermionéra, nevetni kezdett, de ez végzetes hibának bizonyult, mert a lány faképnél hagyta.
A Három Seprűben Hermione nem egyedül várt rá, hanem Luna Lovegood és Rita Vitrol társaságában. Kiderült, hogy Hermione azt tervelte ki, hogy egy exkluzív interjút közölnek Harryvel a Quibblerben, abban a magazinban, amit Luna apja szerkeszt. A cikket természetesen Rita fogja megírni, méghozzá szóról szóra a valóságnak megfelelően, és ingyen. Harry pedig elmeséli Voldemort visszatérésének egész történetét, és megadja a halálfalók nevét is, akiket a helyszínen látott.
Rita persze nem akarta elvállalni, hogy egy ilyen hiteltelen lapba írjon, ráadásul ingyen, de nem volt más választása, mert Hermione megfenyegette, hogy feljelenti és az Azkabanba juttatja illegális animágia miatt, ha nem teszi meg. A lány ugyanis úgy gondolta, a foglyok szökésére a Reggeli Próféta nem adott kielégítő magyarázatot, és itt volt a lehetőség, hogy az igazsággal végre helyükre kerüljenek a részletek.

 

Vissza 26. fejezet