Firenze jóslástan órát tart27. fejezet

A kentaur és az áruló

Az első jóslástan órára Firenzével egy olyan teremben került sor, amit Dumbledore erdővé varázsolt. A diákok nagyon élvezték, hogy a fűben fekve bámulhatják a csillagos eget, de a jóslástanhoz most sem jutottak közelebb, mint annak idején Trelawneyval. Firenze fel is hívta a figyelmüket, hogy ez nem olyan tudomány, amit emberi lények el tudnának sajátítani.
Óra után a kentaur marasztalta Harryt, és megkérte rá, hogy adja át az üzenetét Hagridnak, miszerint hagyjon fel azzal, amit csinál, mert nincs semmi értelme. Azt is elmesélte, hogy a többi kentaur kitagadta őt, amikor úgy döntött, segít Albus Dumbledore-nak és elvállalja az állást. Meg is ölték volna, ha Hagrid nem menti meg az életét.
Harry átadta a furcsa üzenetet Hagridnak, de látszólag nem volt semmi hatással az óriásra. Először úgy tűnt, nem is érti, miről van szó, aztán csak legyintett és azt mondta, nagyon is jól halad azzal, amit csinál.
A titkos svk órákon elkezdték a patrónus-idézést, amit mindenki nagyon élvezett. Mivel nem volt a közelben dementor, elég könnyedén meg tudták idézni a ragyogó lényeket. A gyakorlás kellős közepén megjelent a titkos teremben Dobby, és Harrynek sikerült kiszedni belőle, hogy Umbridge tudomást szerzett a gyűlésről, és éppen ide tart.
Mindenki kirohant, de Draco elkapta Harryt. Hamarosan Umbridge is odaért és felvitte őt Dumbledore-hoz. Az igazgató irodájában többen is voltak: McGalagony prfesszor, Cornelius Caramel, Percy Weasley, Kingsley Shacklebolt és egy másik férfi. Utóbbi kettő az ajtónál állt őrt. Kiderült, hogy a miniszter és az emberei azért vannak itt, mert tudomásukra jutott az illegális svk klub működése.
Harry majdnem be is vallotta, hogy létezik a klub, de ekkor észrevette, hogy Dumbledore - habár nem a szemébe nézett, hanem a szőnyegre - de alig észrevehetően nemet intett a fejével. Ekkor ő is tagadni kezdett, a miniszter pedig magán kívül volt a méregtől. Umbridge viszont nem jött zavarba, hanem hozta a tanút, Cho barátnőjét, Mariettát.
A lány nagyon riadtnak tűnt, és a kezével takarta az arcát úgy, hogy csak a szeme látszott. Amikor a miniszter arra kérte, hogy emelje fel a fejét és nézzen rá, mindannyian hátrahőköltek, a lány arcán keresztben ugyanis sötétvörös pattanások sorából a következő szó rajzolódott ki: ÁRULÓ. Harry egyből tudta, hogy ez Hermoine átkának a következménye, ami a klub taglistájának aláíróit sújtja, ha az beárulja őket.
A lány arcán éktelenkedő jelet nem tudták semmivel sem eltüntetni, Marietta pedig riadt volt és nem beszélt egyáltalán. Umbridge elmondta, hogy a tudomására jutott a Szárnyas Vadkanban rendezett megbeszélés, de Dumbledore azzal érvelt, hogy ez még az iskolai klubok szervezését tiltó rendelet bevezetése előtt volt, tehát nem szegtek meg vele semmilyen szabályt Harryék. Arra pedig nincs bizonyíték, hogy a mai gyűlés előtt korábban is lett volna összejövetel.
Umbride kérdőre vonta Mariettát, hogy volt-e korábban is ilyen gyűlés, de a lány üveges tekintettel meredt a semmibe és tagadott. Ekkor már azt is letagadta, hogy aznapra gyűlést szerveztek. Umbridge ezután elővette a taglistát. Dumbledore, amint meglátta, hogy a klub neve "Dumbledore Serege", magára vállalta a felelősséget. Azt mondta, nem Harry szervezte a klubot, hanem ő, és ma lett volna az első összejövetelük. Ezután bejelentette, hogy lemond igazgatói posztjáról.
Harry, amint megértette, miről van szó, megpróbált közbeavatkozni, de McGalagony, Kingsley és még maga Dumbledore is elhallgattatta. Umbridge és Caramel magánkívül volt az örömtől, hogy Harry helyett egyenesen az igazgatót sikerült kirúgatni Roxfortból, és a sztorit küldték is egyből a Reggeli Prófétának.
Dumbledore-t le akarták fogatni, hogy börtönbe vigyék, de ő kijelentette, hogy nem megy önszántából. Közölte, hogy Azkabanból rövid idő alatt ki tudna jutni, de nincs kedve erre pazarolni a drága idejét, ezért úgy döntött, hogy nem megy velük. Kingsley és a másik auror megpróbálták elfogni, de ekkor egy hatalmas dörrenés tört elő Dumbledore pálcájából, majd a füst eloszlott, és Umbridge, a miniszter, valamint annak összes embere öntudatlanul hevert a földön.
Dumbledore kihasználta azt a rövid időt, amíg nem tértek magukhoz. Ezalatt elmondta, hogy Kingsley módosította Marietta memóriáját, ezért tagadott le mindent a lány. Harrynek a lelkére kötötte, hogy szorgalmasan tanulja az elzárkózást Pitonnal, mert ez nagyon fontos. Egy percre megszorította a csuklóját, de ekkor Harry homlokába fájdalom hasított, és újra kígyónak érezte magát, és minden vágya az volt, hogy megtámadja az igazgatót. A magukhoz térők pedig már csak hűlt helyét találták Dumbledore-nak, aki Fawkesszal együtt távozott az iskolából.

 

Vissza 28. fejezet