Harry közelebbről is szemügyre veszi a merengőt28. fejezet

Piton legszörnyűbb emléke

Másnap reggelre az iskola folyosóit ellepték a hirdetmények arról, hogy a mágiaügyi miniszter felmentette Dumbledore-t igazgatói posztjából, és helyette Dolores Umbridge-et nevezte ki. Az igazgató távozásának híre és körülményei futótűzként terjedtek az iskolában. Az új igazgatónő első intézkedése az volt, hogy általa kijelölt diákokból létrehozta az ún. Felügyelő Osztagot. Ennek tagjai természetesen jórészt a Mardekárból kerültek ki (pl. Malfoy és bandája), ráadásul pontlevonási jogokat is kaptak. Draco persze élvezettel használta ki a lehetőséget. Frics is felhatalmazást kapott a szobájában lévő kínzóeszközök használatára, az ikrek pedig úgy döntöttek, többé nem fogják vissza magukat, hanem valódi botrányt és kavarodást fognak okozni, nem törődve a következményekkel.
Umbridge még aznap hivatta Harryt az irodájába. Harry felkészült a legrosszabbra, ezért nagyon megdöbbent, amikor a nő hellyel és itallal kínálta. Némi unszolás után elfogadott egy teát, de feltűnt neki, hogy Umbridge nagyon sietteti, hogy igyon, ezért elhatározta, hogy csak úgy csinál, mintha inna, biztos, ami biztos. A nő arra volt kíváncsi, hol van Dumbledore illetve Sirius. Harry nem árult el neki semmit, Umbridge pedig figyelmeztette, hogy a kastélyban lévő összes kandallót figyelik a Minisztériumban, kivéve persze az övét, így aztán nem lesz lehetősége felvenni a kapcsolatot Siriusszal.
A beszélgetést egy nagy robbanás szakította félbe, az iskolát pedig elárasztották az ikrek saját fejlesztésű tűzijátékai, amelyekre nem hatottak Umbridge átkai, és szörnyű pusztítást végeztek az iskolán belül és kívül is, a többi tanár pedig valamiért nem igazán zavartatta magát miattuk. Rábízták Umbridge-ra a tűzijátékok eltűntetését, mert úgy gondolták, ők nincsenek felhatalmazva rá, hogy intézkedjenek.
Harry aznap est megint a titokzatos folyosón találta magát, mihelyt elaludt. Az ajtó kinyílt, és egy kör alakú helyiségbe lépett be, ahonnan megannyi ajtó vezetett tovább. Elindult és kinyitotta az egyiket. A mögötte lévő szobát furcsa kattogás töltötte meg, a falakon pedig fények táncoltak. Továbbment és benyitott a következő helyiségbe. Ennek falai magasak voltak, és polcok végtelen sorával voltak tele, rajtuk kis, poros üveggömbök. Továbbindult, mert tudta, merre kell mennie, hogy megtalálja azt, amire olyannyira vágyik, de a tűzijátékok zaja felébresztette.
Másnap összefutott Chóval a folyosón, de pillanatok alatt összekaptak, mert a lány úgy gondolta, Marietta nagyon rendes, csak elkövetett egy hibát, és nem csoda, hogy elárulta őket, mivel az anyja a Minisztériumban dolgozik. Harry visszavágott, hogy Ron apja is ott dolgozik, ő mégsem lett áruló. Cho ronda dolognak tartotta, hogy Hermione megátkozta a listát, amit aláírtak, Harry viszont úgy vélte, remek ötlet volt. Haragban váltak el.
Az elzárkózás órára érve alig kezdték el a gyakorlást, amikor Draco beviharzott azzal az üzenettel, hogy Umbridge-nek szüksége van a professzor segítségére. Harry egyedül maradt az irodában, és már éppen indult volna, amikor megakadt a szeme a merengőn. Nem bírt ellenállni és belekukkantott azt remélve, hogy valami információt talál a Rejtélyek Ügyosztályáról
A nagyteremben találta magát, ahol éppen svk-ból folyt RBF vizsga. A diákok között megtalálta a 15 éves Pitont, Siriust, Lupint, Pettigrewt és az édesapját, Jamest. Piton szorgalmasan írta a végeláthatatlan hosszúságú dolgozatát, Sirius és James viszont szemmel láthatóan lazára vették a dolgot, a kitűnőhöz szükséges mennyiséget úgyis kirázták a kisujjukból. A vizsga végeztével mindannyian kivonultak a tópartra, és a griffendéles banda letelepedett egy fa alá. Piton arrébb, a bokrok árnyékában nézte át a dolgozatkérdéseket.
James egy percig sem maradt nyugton; folyton a tóparton ülő lányok felé sandított, borzolta a haját és egy elcsent cikesszel szórakozott. Miután Sirius kijelentette, hogy unatkozik, James észrevette Pitont, és mindketten elindultak felé. Pettigrew izgatottan figyelte a jelenetet, Lupin viszont látszólag a könyvébe mélyedt és nem szólt semmit, amikor James belekötött Pitonba, és villámgyorsan lefegyverezte a pálcát rántó fiút. Amikor Piton fel akarta venni a pálcáját, Sirius egy átokkal megbénította. A diákok közben odasereglettek és kíváncsian figyelték a jelenetet.
Piton átkozódni kezdett, James erre szappanbuborékokat varázsolt a szájába. Ekkor lépett a színre Lily Evans, aki Piton védelmére kelt. Kérdésére, hogy mit ártott nekik Piton, James azt válaszolta, elég baj az is, hogy létezik. Miután Lily elmondta őt mindennek, James kijelentette, hogy békén hagyja Pitont, ha a lány randizik vele, de ő hallani sem akart erről. Piton közben magához tért és egy átokkal felsértette James arcát, aki azon nyomban a levegőbe emelte és fejjel lefele fordította őt. Piton talárja felcsúszott, szürkés alsóneműje pedig hatalmas tetszést aratott az egybegyűltek körében.
Lily addig veszekedett Jamesszel, amíg az végül abbahagyta a kínzatást, de Piton nem köszönte meg a lány segítségét, hanem sértegetni kezdte őt. Lily visszavágott neki, majd alaposan kiosztotta Jamest, és utána faképnél hagyta. A fiú Pitonon vezette le a mérgét, és ismét a levegőbe emelte fejjel lefelé fordítva… Harryt ezen a ponton kirángatta Piton a merengőből, és magából kikelve utasította ki az irodájából, a magánórákat pedig részéről befejezte. Harryt viszont csak az foglalkoztatta, hogy Pitonnak mégis igaza volt, amikor azt mondta, hogy az apja végtelenül arrogáns volt annak idején.

 

Vissza 29. fejezet