A Weasley ikrek elhagyják Roxfortot29. fejezet

Pályaválasztási tanácsadás

Harry azt hazudta a barátainak, hogy Piton már felkészültnek tartja arra, hogy egyedül gyakoroljon, ezért nem kell többé különórára járnia hozzá. De Hermione ezt nagyon furcsállotta, és úgy gondolta, Harrynek meg kell kérnie Pitont, hogy tanítsa tovább, ő viszont ezt nem tartotta jó ötletnek.
Harryt nagyon nyomasztotta, amit a merengőben látott. Úgy érezte, csalódott, kiábrándult az apjából, akiről eddig csupa jót hallott, és aki most egy beképzelt, arrogáns ember képében jelent meg előtte. Bántotta az is, hogy Lily milyen gyűlölettel viseltetett James iránt, és még az is megfordult a fejében, hogy talán az apja kényszerítette Lilyt annak idején, hogy hozzámenjen feleségül.
Szeretett volna valakivel beszélni erről, és úgy gondolta, a legjobb az lenne, ha Siriust kérdőre vonhatná. Ginny látta, hogy Harryt bántja valami, és amikor megtudta, hogy a keresztapjára van szüksége, elhatározta, hogy megbeszéli Freddel és George-dzas, hogyan oldhatnák meg a problémát.
A klubhelyiségbe érve egy újabb hirdetést találtak, mely szerint minden ötödévesnek meg kell jelennie egy bizonyos időpontban a házvezető tanáránál pályaválasztási tanácsadás céljából. Harrynek hétfőn fél háromkor volt jelenése. Ronnal és Hermionéval a képzési hirdetéseket böngészték, amikor Fred és George megérkezett, és közölték, hogy van egy tervük, hogyan tud Harry beszélni Siriusszal. Ugyanis előkészítették már a legközelebbi bajkeverő akciójukat, és úgy gondolták, ez alatt Harrynek lenne lehetősége a beszélgetésre. Hermione persze akadékoskodott, főleg, miután megtudta, hogy csak Umbridge kandallója alkalmas a feladatra. Harry viszont elfogadta a segítséget.
Másnap mágiatörténet órán kivételesen Hermione sem figyelt, ugyanis folyamatosan győzködte Harry-t, fújja le az akciót. De ő hallani sem akart erről. Később a bájitaltan órán nagyon igyekezett, és mivel a professzor egyszerűen levegőnek nézte, könnyebben is ment neki a munka, mint máskor. De amikor kivitte a bájitalát egy kis üvegben óra végén, Piton "véletlenül" lelökte az asztalról és elégtelent adott neki.
A pályaválasztási tanácsadásra késve érkezett, és észrevette, hogy Umbridge is ott van. McGalagony megkérdezte, milyen karriertervei vannak, ő pedig kibökte, hogy auror szeretne lenni. A tanárnő szemrebbenés nélkül adott a pályáról felvilágosítást. Közölte, hogy nehéz karrier, már három éve nem vettek fel senkit az aurorképzőbe, és hogy legalább öt tárgyból "jó"-ra kell vizsgáznia majd a RAVASZ-on, többek között sötét varázslatok kivédéséből, átváltoztatástanból, bűbájtanból és bájitaltanból. Ráadásul Piton senkit nem vesz be a RAVASZ előkészítő csoportjába, aki nem ér el kitűnőt az RBF-en.
Umbridge közben folyton közbeköhintett, még feszültebbé téve a hangulatot, és végül belekezdett az előadásába arról, hogy Harry miért nem lehet auror. Leginkább a nála szerzett gyenge svk-jegyeire hivatkozott, de McGalagonyt ez nem érdekelte. Ezután azzal fenyegetőzött, hogy Harry-t sosem fogja alkalmazni a minisztárium, de a tanárnőt ez sem hozta zavarba, és kijeletette, hogy Harryt minden erejével az aurori pályára fogja segíteni, még akkor is, ha ez lesz az utolsó dolog, amit ebben az iskolában megtehet.
Amikor kirobbant a Weasley-féle kavarodás, Harry magára kanyarította apja láthatatlanná tevő köpenyét és a Siriustól kapott zsebkéssel betört Umbridge irodájába. A kandallóból végre elérte a Grimmauld téri házat, ahol volt alkalma alaposan kikérdezni Siriust és Lupint.
Elmesélte, mit látott Piton merengőjében, de Sirius azzal védekezett, hogy még csak tizenöt évesek voltak. Harry ezt a mentséget nem fogadta el. Végül azzal nyugtatták meg, hogy James megváltozott, később már nem támadta meg a társait ok nélkül, és Lily is teljesen önszántából kezdett el vele járni hetedéves korában. A két felnőtt saját magát is hibáztatta a történtekért, de azt elismerték, hogy Piton és James közt sosem szűnt meg a gyűlölködés, és minden alkalmat megragadtak egymás megtámadására a későbbiekben is.
Amikor kiderült, hogy Piton megtagadta Harry további tanítását, mindketten szörnyen kikeltek magukból, és a lelkére kötötték Harry-nek, hogy kérje meg Pitont, kezdje el újra tanítani. Ennél ugyanis semmi sem fontosabb most számára.
A nagyteremhez érve hatalmas csődületet talált: Minden szem az ikrekre szegeződött, akik az előcsarnokban álltak, a jelek szerint elkapták őket. Frics boldogan hozta az iratot, melyben Umbridge felhatalmazta a korbács használatára, de végül nem élhette ki szenvedélyét, mert az ikrek úgy döntöttek, itt ér véget roxforti pályafutásuk, és most már ideje a nagybetűs életbe belevágniuk. Invitóval lehívták Umbridge irodájából a seprűiket, felpattantak rá, bejelentették, hogy aki látni akarja őket, az az Abszol úti Weasley Varázsvicc szaküzletbe menjen, Hóborcnak pedig a lelkére kötötték, hogy tegye pokollá Umbridge életét. Ezután távoztak. A kopogószellem pedig életében először szót fogadott két diáknak…

 

Vissza 30. fejezet