Csevegés Sirius konyhájában32. fejezet

Kint a tűzből

Harry, amint magához tért a látomásból, meg akarta keresni McGalagonyt, hogy beszámoljon neki arról, amit látott. Azonnal a gyengélkedőre ment, de kiderült, hogy a tanárnő nincs ott; a Szent Mungóba vitték, mert annyira súlyosak voltak a sérülései.
Harry nem tudta, mihez kezdjen, úgy érezte, nincs senki, akihez fordulhatna. Szerencsére összefutott Ronnal és Hermionéval. Sietve elmondta nekik, mit látott, és azon töprengett, hogyan juthat el mielőbb a Minisztériumba. Hermionét nem győzte meg a történet, nem értette, hogyan jutott be Voldemort a Minisztériumba úgy, hogy senki nem vette észre, és abban sem volt biztos, hogy Siriust valóban elfogta. Harry fejéhez vágta, hogy az a baj vele, hogy szereti a hős megmentőt játszani, ezért nem tud higgadtan gondolkodni. És lehet, hogy Voldemort is ezt a tulajdonságát használja ki, hogy odacsalja.
A veszekedésre odajött Ginny és Luna is, és végül abban egyeztek meg, hogy először Harry leellenőrzi, hogy valóban elment-e otthonról Sirius, és csak azután kezd akcióba. Megbeszélték, hogy Ron elcsalja Umbridge-et Hóborcra hivatkozva, Luna és Ginny pedig őrt állnak az irodájához tartozó folyosón, és elküldenek minden arra járót. Így Harry megint használhatja a nő kandallóját.
Sirius konyhája kihaltnak tűnt, csak Kreacher bujkált az egyik sarokban. A manó mindkét kezét vastag kötések borították, de rendkívül elégedettnek tűnt. Harry kérdésére azt felelte, hogy Sirius elment, és az egész házban nincs senki. Amikor Harry megemlítette a Rejtélyek Ügyosztályát, a manó megjegyezte, hogy Sirius soha nem fog onnan visszatérni, és ő végre megint csak az úrnőjét szolgálhatja.
Umbridge kirángatta a kandallóból Harryt, és kiderült, hogy azért ért vissza olyan gyorsan, mert riasztó bűbájokat tett a szobájára, így egyből tudta, hogy betörtek hozzá. Társait elfogták a Felügyelő Osztag tagjai, és a foglyok most némán dulakodtak őrzőikkel a szobában. Ráadásul Neville-t is elkapták, amikor meg akarta védeni Ginnyt a mardekárosoktól.
Umbridge mindenáron tudni akarta, kivel beszélt Harry a kandallóban. Miután a fiú konokul hallgatott, elküldte Dracót Pitonért. A professzortól egy újabb üveg veritaserumot kért, de Piton felhívta rá a figyelmét, hogy az utolsó üveget akkor vitte el tőle, amikor ki akarta hallgatni Harryt, új adag készítéséhez pedig egy hónapra van szüksége. Umbridge nagyon dühös lett és kilátásba helyezte Piton kirúgását, aki szemlátomást nem vette a szívére a fenyegetőzést.
Harrynek eszébe jutott, hogy Piton is tagja a Főnix Rendjének, ezért minden erejével azon volt, hogy a tanár kiolvassa a gondolataiból, amit látott. De Umbridge folyton megzavarta az elmeolvasást. Utolsó elkeseredésében Harry a távozó professzornak azt kiáltotta: "Elkapta Tapmancsot azon a helyen, ahol azt a dolgot őrzik." Umbridge tudni akarta, miről beszél a fiú, de Piton azt mondta, fogalma sincs.
A nő ezek után közölte, nincs más lehetősége, mint Cruciatusszal kényszeríteni Harryt az igazmondásra. Hermione nagyon megijedt, és úgy döntött, inkább bevall mindent. De ahelyett, hogy az igazat mondta volna, azzal állt elő, hogy Dumbledore irányításával egy fegyvert készítettek, amit mostanra sikerült befejezni, és a volt igazgatót akarták értesíteni, hogy végre elkészült. Umbridge-et nagyon érdekelte a fegyver, ezért rendkívül elégedett volt, amikor Hermione azt mondta, hajlandó megmutatni neki, hogy hol van. Sikerült elérnie, hogy a mardekáros osztag ne menjen velük, és hármasban Harryvel elindultak.

 

Vissza 33. fejezet