Az agy megindul Ron felé35. fejezet

A fátyol mögött

Pillanatok alatt körbevették őket a halálfalók, és élükön Lucius Malfoy követelte, hogy Harry adja át neki a gömböt. Csak nevettek, amikor Harry azt kérdezte, hol van Sirius. Az egyik maszk alatt egy nő, Bellatrix Lestrange gúnyolódni kezdett Harryvel. De úgy tűnt, csak fenyegetőznek, mert egyikük sem mert pálcát használni. Végül Bellatrix Invitóval akarta a gömböt, azaz a próféciát megszerezni, de Lucius Malfoy megijedt, hogy összetörik, ezért megtiltotta a nőnek a hasonló próbálkozásokat. Amikor a nő Ginnyt akarta megkínozni, hogy úgy szerezze meg az üveggömböt, Harry már tudta, hogy addig vannak biztonságban, amíg a prófécia náluk van.
Amíg a kiutat kereste, szóval tartotta a halálfalókat, és Bellatrixot azzal provokálta, hogy Voldemort félvér, mire a nő újra meg akarta átkozni. Malfoy eltérítette az átkot, ami eltalált két üveget a polcon. Amikor összetörtek, egy-egy szellemalak bontakozott ki belőlük, és beszélni kezdtek, habár a zajban alig lehetett érteni néhány szavukat, és hamarosan eltűntek.
Harry azt találta ki, hogy ha összetörnek pár polcot a rajtuk lévő üvegekkel, akkor el tudnak közben menekülni. Amíg próbálta a többiek tudtára adni a tervet, szóval tartotta a halálfalókat, és eközben kiderült, hogy ebben a teremben rejlik a titok, hogy miért viseli Harry a homlokán a sebhelyet, Voldemort pedig szántszándékkal mutatta meg Harrynek az ide vezető utat az álmaiban, és így próbálta rávenni, hogy idejöjjön. Ugyanis a próféciát csak az veheti le a polcról, akire vonatkozik. Erre Voldemort akkor jött rá, amikor másokkal akarta levetetni. A prófécia Harryről és Voldemortról szólt, de a Nagyúr nem tudta saját maga megszerezni úgy, hogy ezzel ne fedje fel a nyilvánosság előtt, hogy visszatért.
Harryék egy alkalmas pillanatban egyszerre lőttek ki átkot a polcokra, és a leeső üvegek okozta kavarodásban sikerült megszökniük. Visszarohantak a fényekkel teli terembe és gyorsan bezárták az ajtót, de Harry csak ekkor vette észre, hogy Ron, Luna és Ginny nincsenek ott. Az ajtón túlról hallották, ahogy Lucius Malfoy párokra osztja a halálfalókat, és úgy indulnak a keresésükre. A fekete, kör alakú szoba felé menekültek, de ekkor betörte az ajtót két halálfaló, ezért elbújtak az asztalok alatt.
Az egyiket megbénították, a másik viszont majdnem megölte Hermionét, de Harry és Neville közbeléptek. Őt Hermione kábította el, és a férfi beleesett abba az üvegbe, amiben a kikelő madárfiókát látták. Kiderült, hogy az üvegben nem más rejlik, mint maga az Idő, ugyanis a férfi feje visszaváltozott csecsemővé, majd újra megöregedett, és a körforgás folytatódott. Amikor végül kikászálódott az üvegből, csecsemő fejjel - és aggyal botladozott, szemlátomást fel sem fogva azt, ami körülötte van.
A fekete szobából újabb két halálfaló tört rájuk. Az egyiket Harry harcképtelenné tette, de a másik átka eltalálta Hermionét, aki eszméletlenül esett össze, utána pedig eltörte Neville orrát. Végül ezt a halálfalót is elkábították, és a lányt vonszolva megindultak a kijárat felé. A fekete szobában összefutottak a többiekkel. Kiderült, hogy őket egy bolygókkal teli, sötét szobába kergették be, ahol eltörték Ginny bokáját, Ront pedig egy olyan átok találta el, amitől alig bírt megállni a lábán, szemlátomást elveszítette a realitásérzékét és csak vihogott. Luna sértetlen maradt.
Találomra elindultak az egyik ajtó felé, de ekkor egy másikon három halálfaló - köztük Bellatrix Lestrange - rontott be. Gyorsan bemenekültek az első ajtón, és az agyakkal teli szobába jutottak. Az onnan kivezető összes ajtót próbálták bezárni, de elkéstek; az egyiket közvetlenül Luna mellett betörték, és a lány az átok hatására eszméletét vesztette. Bellatrix üldözőbe vette Harryt, Ron pedig eközben felfedezte a szobában lévő érdekes dolgokat, és egy Invitóval magára szabadított egy agyat, amiből hosszú, filmszerű "gondolatok" törtek elő, és polipkarokként rátekeredtek.
Közben Ginnyt is elkábította egy átok, Neville pedig képtelen volt varázsolni, mert a törött orra miatt nem tudta kiejteni a varázsigéket. Harryt nem merték megátkozni, nehogy összetörje a próféciát, ő pedig minden erejével azon volt, hogy elcsalja a halálfalókat a többiek közeléből. Berontott az egyik szobába, ahol az emelvény és a boltív állt. A lejtős padlón elvesztette az egyensúlyát és egészen a szoba közepéig zuhant, de a gömb csodák csodájára épségben maradt a kezében.
A helyiség megtelt halálfalókkal. Elkapták Neville-t, és Bellatrix Crutióval kezdte kínozni, azt remélve, hogy Harry végre átadja nekik a próféciát. Ő már épp nyújtotta feléjük, amikor megérkezett a Főnix Rendjének öt tagja, Kingsley, Lupin, Sirius, Tonks és Mordon. Óriási harc kezdődött, Harry és Neville pedig próbáltak kikerülni a tűzvonalból. Dolohov megtámadta őket, Neville-t eltalálta egy Tarantellegrával, amitől táncolni kezdett és a földre zuhant, aztán Harryre támadt, de Sirius közbelépett.
Megpróbáltak kijutni, de Harrynek kellett vonszolnia a járásra képtelen Neville-t. Hogy könnyebb legyen, a fiú zsebébe tette a próféciát, de a talárja elszakadt, az üveggömb pedig összetört. Trelawney alakja bontakozott ki belőle, de egy szót sem lehetett érteni abból, amit mond, akkora volt a csatazaj. A legtöbben még azt sem vették észre, hogy a gömb összetört.
Közben megérkezett Dumbledore, és a harcot dermedt félelem váltotta fel a halálfalók körében. Csupán két ember párbajozott tovább az emelvényen: Sirius és Bellatrix. A nő egyik átka centikkel mellé ment, mire Sirius nevetni kezdett. A következő viszont eltalálta a mellkasát, Sirius pedig nagyon lassan eldőlt és bezuhant a boltívet takaró fekete fátyol mögé. A fátyol egy percig vadul lobogott, de utána nem mozdult többé, Bellatrix pedig győzedelmesen nevetni kezdett. Harry már indult is hogy Siriust megkeresse a boltív túloldalán, de Lupin visszafogta, és így szólt: "Nem tehetsz semmit, Harry… Semmit… Sirius elment."

 

Vissza 36. fejezet