McLaggen ez egyszer mellényúl :-)11. fejezet

Hermione segítő keze

Ahogy Hermione megjósolta, az órák közti hosszabb szüneteket a legkevésbé sem tudták pihenéssel tölteni. Az órák egyre nehezedtek; már nemcsak SVK-n, de átváltozástanon és bűbájtanon is megkövetelték tőlük a non-verbális varázsigék használatát, és a feladatok is egyre bonyolódtak, ennek ellenére Harry egyre jobb és jobb eredményeket ért el bájitaltanból - köszönhetően a Félvér Herceg könyvének. (A Czikornyai & Patzából időközben megérkezett vadonatúj példányát adta vissza helyette Slughorn professzornak, így minden feltűnés nélkül megtarthatta a hasznos kötetet.)
Legnagyobb megdöbbenésükre a Próféta hírül adta, hogy a halálfalókkal való állítólagos kapcsolata miatt letartóztatták Stan Shunpike-ot, a Kóbor Grimbusz jegykezelőjét. De ahogy jobban belegondoltak, mindhárman egyetértettek abban, hogy a fiatalembert valószínűleg a szokásos nagyotmondása sodorta ebbe a kellemetlen helyzetbe, és valójában semmi köze nincs a halálfalókhoz.
Ám nemcsak a hatalmas mennyiségű tanulnivaló nehezítette meg Harryék életét.
Most, hogy Harryt mindenki csak a Kiválasztottként emlegette, ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a Griffendél kviddicscsapatában megüresedett helyekre, így a válogató edzés idejére már valóságos tömeg verődött össze a jelentkezőkből. Meglepetésükre azonban nemcsak griffendélesek próbálkoztak (mint például Cormac McLaggen, aki azután, hogy szintén jelen volt Slughorn professzor ebédjén a Roxfort Expresszen, számított rá, hogy különleges elbírálásban lesz része), de még hollóhátasok és hugrabugosok is. Végül Harrynek sikerült kiválasztania a három hajtót (Katie Bellt, Denelza Robinst és Ginny Weasleyt) és a két terelőt (Jimmy Peakest és Richie Coote-ot), ám az igazán nehéz feladat az őrző megtalálása volt. Végül az utolsó két bennmaradó jelentkező közül Ron került ki győztesen: eggyel többet tudott kivédeni, mint McLaggen, aki érthetetlen módon az utolsó védésekor pont az ellenkező irányba indult a kvaffért, mint kellett volna. Ám hiába kérte Harryt, hogy hadd tegyen még egy próbát, ezt az engedményt semmi nem indokolta.
A kimerítő válogatás után Hermione, Harry és Ron meglátogatták Hagridot, aki az utóbbi időben elmaradozott a közös étkezésekről és a birtokon is feltűnően kerülte őket. Most sem történt ez másként: Amint a vadőr meglátta őket, szó nélkül csukta magára a háza ajtaját, és csak némi huzavona árán tudtak bejutni hozzá. A jeges hangulat (Hagridot ugyanis nagyon bántotta, hogy egyikük sem vette fel a tantárgyát a hatodik évben) azonban lassacskán felengedett, miután kiderült, hogy a Tiltott Rengetegben élő óriáspók, Aragog haldoklik. A vadőr, aki erősen kötődött a fenevadhoz, egyből megenyhült, amikor Hermione a többiek nevében is biztosította róla, hogy bármiben szívesen segítenek, ha tudnak - bár legnagyobb megkönnyebbülésükre ezúttal nem akadt semmilyen tennivalójuk. Hagridot rendkívül meghatotta ez a kijelentés, és hamarosan azt is belátta, hogy Harryéknek fizikai képtelenség lenne az óráira járni, hiszen a Minisztérium összes időnyerője megsemmisült a halálfalókkal való összecsapáskor.
Hosszas beszélgetés után a trió visszatért a kastélyba. A bejárati csarnokban összetalálkoztak McLaggennel is, aki csak második próbálkozásra tudta kikerülni az ajtófélfát és bemenni a nagyterembe, ami már végképp gyanús lett Harrynek. Amikor kérdőre vonta Hermionét, a lány halkan, hogy Ron ne hallja, kénytelen volt bevallani, hogy a válogatón megátkozta a fiút, mert az becsmérlően beszélt Ronról és Ginnyről a hátuk mögött, és a fiú emiatt tévesztette el olyan látványosan a kvaffot.
Épp hogy leültek volna vacsorázni, amikor Slughorn professzor előkerült, és rögtön meghívta Harryt és Hermionét, hogy töltsék inkább vele és a többi kiválasztott diákjával az estét. Ez nagyon bántotta Ront, hiszen a tanár őt mindvégig levegőnek nézte. Harry viszont nem volt elragadtatva az ötlettől, és egyébként is nehezen tudott volna elszabadulni, hiszen aznap estére volt esedékes a büntetőmunkája Pitonnal. Slughorn azonban biztosította róla, hogy beszél a professzorral és elkéri tőle Harryt - melynek sikerében a fiú erősen kételkedett.
A klubhelységbe visszatérve felfedezték, hogy az Esti Próféta egy rövidke írást közölt Mr. Weasleyről, aki megfogadva Harry tanácsát ismét átkutattatta a Malfoy-házat, ám ott nem talált semmi gyanúsat. Harry ezek után biztosra vette, hogy Draco magával hozta azt a tárgyat, amit Borgin boltjában akart megjavíttatni, és Hermione hiába emlékeztette rá, hogy az új biztonsági intézkedések miatt semmiféle fekete mágiához kötődő tárgyat nem lehet becsempészni Roxfortba, a fiút nem lehetett meggyőzni.
Mielőtt jobban belemerülhettek volna a témába, Demelza Robins lépett oda hozzájuk. Üzenetet hozott Harrynek Piton professzortól, melynek lényege az volt, hogy Harrynek aznap este jelentkeznie kell nála büntetőmunkára, ahol is futóférgeket fog válogatni védőkesztyű nélkül, még ha egy tucatnyi vacsorameghívást kell is emiatt lemondania.

(Morgan Le Fay)