8. fejezet

 

Esküvő

 

A fejezet címével ellentétben, nem az esküvő van a középpontban. Ez a nagyszerű esemény lehetőséget ad rá, hogy rengeteg ismerős arc bukkanjon fel, na meg hogy végre megismerjük Muriel nénit, akiről annak idején Ron dísztalárjával kapcsolatban emlékeztünk meg.

Felbukkant például Luna Lovegood az édesapjával, Xenophiliusszal. Mindketten kanárisárga köpenyben feszítettek, Xenophilius nyakában pedig ott lógott a furcsa szimbólum, amit a könyv oldaláról is jól ismerhetünk: a háromszög formájú szem, magyarán a háromszög, benne egy kör, a közepén egy pupillaszerű vonallal. Mikor Harry összefutott Krummal, a férfi dühöngött, hogy ha nem Fleur vendége lenne, behúzna egyet Mr Lovegoodnak, amiért Grindelwald jelét hordja a nyakában. Ron amint meglátta Krumot, elrángatta Hermionét táncolni, így Harrynek alkalma nyílt alaposan kifaggatni a kviddicsjátékost, persze álcája rejtekében. Mivel nem lett volna biztonságos ilyen sok ember előtt mutatkoznia, Harryt százfűléfőzettel weasleysítették, és Barry kuzinként mutatták be.

Ahogy Krummal beszélgetett, a fiúnak végre eszébe jutott az emlék, amit keresett: Krum pálcáját, mely egyike volt a mester utolsó darabjainak, Gregorovitch készítette. Meg is beszélték, hogy a férfi talán még Ollivandernél is jobban érti mesterségét. Voldemort nyilván azt reméli, Gregorovitch majd válaszol a kérdéseire, ezért akarja megtalálni!

Harry a társaságban kiszúrt egy sokkal érdekesebb személyt: Elphias Doge egyedül ült egy asztalnál. Doge a Rend tagja volt, és ő írta a visszaemlékezést Dumbledore-ról. Harry remélte, hogy beszélhet vele Rita Vitrol leleplezéseiről, ennek érdekében inkognitóját is felfedte az ősz varázsló előtt. A férfi szerint Harrynek nem szabad hagynia, hogy Vitrol írása elcsúfítsa az emlékeit.

Ekkor azonban csatlakozott hozzájuk Muriel néni, Vitrol nagy rajongója, aki nagyon tájékozottnak bizonyult az újságírónő által terjesztett pletykákat illetően, s a sokadik pohár pezsgőnek köszönhetően a nyelve is megeredt. Doge-t is leszólta, amiért szentnek állította be az igazgatót megemlékezésében. Muriel szerint Dumbledore húga, Ariana kvibli volt, ezért nem látta soha senki, ezért nem járt a Roxfortba, ezért rejtegették a világ elől, bezárva egy pincébe. Az anyja, Kendra szörnyű asszony volt, aki bár maga mugliszületésű volt, mindig ennek ellenkezőjét játszotta el.

Doge végig ellenkezett, elmondta, hogy Ariana beteges kislány volt, ezért nem hagyta el a házat és ezért is halt meg olyan fiatalon. Muriel kész volt a válasszal: egy rokona a Szent Mungóban dolgozik, és tőle tudja, hogy sosem vitték kivizsgálásra a lányt. Az asszony azt mondta, ha nem Kendra halt volna meg hamarabb, azt hinné, ő intézte el a lányát, így azonban fordítva tudja elképzelni a helyzetet. Ariana a szabadságáért gyilkolt.

Mindketten ott voltak Ariana temetésén, és látták, amikor a szertartás közepén Aberforth eltörte Albus orrát, és közben azt ordította, ő a felelős Ariana haláláért. A jelenetet csak még furcsábbá tette, hogy Albus meg sem próbálta megvédeni magát, pedig könnyű szerrel legyőzte volna öccsét.

Muriel elmondta, hogy az értesüléseit Batilda Bagshottól (magyar verzióban Bathilda Bircsók) szerzi, aki A mágia történetét, Harry egyik elsős tankönyvét írta. Briliáns elme, de sajnos ez idő tájra kissé megzavarodott. Muriel szerint Vitrol is tőle szerzi az információit. A rengeteg pletykán túl azonban Harryt sokkal jobban megrázza a tény, honnan ismeri Bathilda olyan jól a Dumbledore-családot: szomszédok voltak Godric’s Hollowban. A fiú képtelen volt felfogni, a professzor mért nem mondta el neki soha… hiszen olyan hasonlóak: mindketten Godric’s Hollowban vesztették el a szeretteiket.

Ekkor azonban valami megváltozott. Egy hiúz formájú patrónus jelent meg a táncparketten, s hirtelen megfagyott a levegő körülöttük. A kép teljesen abszurd volt, az emberek tánc közben merevedtek szoborrá. Aztán az állat megszólalt Kingsley Shacklebolt hangján:

 

A minisztérium elesett. Scrimgeour halott. Jönnek”

(Katie Giorgessa)