12. fejezet

A mágia hatalom

 

A mugliknak is feltűnt, hogy szeptember beköszöntével fél tucatra nőtt a férfiak száma, akik a Grimmauld tér 11. és 13. számnál strázsáltak naphosszat a legnagyobb hőség ellenére is hosszú köpenyben. Aznap, amikor a Roxfort Expressz elindult, különösen feszült figyelemmel járőröztek Voldemort halálfalói, de hiába, mindössze Harry könyökét láthatták megvillanni, amely egy óvatlan mozdulattal kikandikált a Láthatatlan Köpeny alól, miközben a bejárati ajtónál kinyúlt a Reggeli Prófétáért.

A konyhába sietett, amely drámai változáson ment keresztül: ragyogott a tisztaságtól, Sipor hófehér törülközőben, megfésülködve, terített asztallal várta őket Regulus medáljával a nyakában. Udvariasan megkérte Harryt, hogy vegye le a cipőjét és mosson kezet evés előtt.

Harry kiterítette az újságot Ron és Hermione elé: egy hatalmas fotóról ismerős, kampós orrú, fekete hajú férfi nézett rájuk. A szalagcím így szólt: PERSELUS PITONT NEVEZTÉK KI A ROXFORT IGAZGATÓJÁNAK.   A cikk beszámolt arról is, hogy Alecto Carrow lesz az új Mugliismeretek professzor, bátyja, Amycus pedig a Sötét Varázslatok Kivédését fogja tanítani ezentúl.

A triót letaglózta a hír, alig tudták elhinni. A testvérpár Piton halálfaló cimborái voltak, és Dumbledore meggyilkolását is a toronyból nézték végig.   Először úgy vélték, tanáraik egész biztosan nem fogják elismerni Pitont új tisztségében, de Harry bölcsebb volt: nem maradt választásuk, vagy elfogadják vagy mehetnek az Azkabanba, s ha a Roxfortban maradnak, diákjaiknak is tudnak némi védelmet biztosítani. Hermionének erről eszébe jutott Phineas Nigellus portréja: felszaladt érte az emeletre, majd a kistáskájába gyömöszölte, hogy Piton ne küldhesse a Dumbledore irodájában függő másik Nigellus portrét a nyakukra.

Megegyeztek, hogy nem várhatnak tovább, másnap betörnek a Minisztériumba, hogy megszerezzék Umbridge-tól a medált.  Hetek óta kémkedtek a Láthatatlannátévő Köpeny alatt a Minisztérium bejáratánál, és sok hasznos információt gyűjtöttek, ugyanakkor korántsem eleget.

Harry sebhelyébe fájdalom hasított, s hogy barátai ne lássák rajta, hogy ismét látomások gyötrik, a fürdőszobába menekült. Voldemortot látta a fejében, ahogy bekopog egy ajtón. Egy nő nyitotta ki. – Gregorovics? – kérdezte a Nagyúr hideg hangon. A nő németül válaszolt neki. Elmondta, hogy a férfi elköltözött, már nem lakik itt, nem tudja hol van. Harry még látta a zöld fényt, aztán a hideg kövön fekve találta magát.

Másnap a Minisztérium egyik bejáratánál kábító átok segítségével néhány őszülő hajszálat nyertek Mafalda Hopkirktől, akit bezártak egy elhagyatott színház alagsori folyosójába. Hermione százfűlé főzet segítségével felvette az alakját, s immáron Mafaldaként megkínálta a következő arra sétáló áldozatot Rókázó Rágcsával. Mint kiderült, Reg Cattermole volt az. A férfi olyan rosszul lett, hogy kénytelen volt hazamenni azon nyomban. Már csak Harrynek kellett valakit találni: végül egy ismeretlen, magas, göndör fekete hajú férfi haját szerezték meg neki, aki borzalmas orrvérzéssel rohant ki a Minisztériumból. Később kiderült, a férfi Albert Rucorn, akinek beosztását nem tudtuk meg, de bárhova mentek, félelmet váltott ki a dolgozókból.

A Minisztérium csarnokából eltűnt az arany szökőkút, helyét átvette egy faragott trónszéken ülő boszorkány és varázsló félelmetes, gigantikus fekete kőszobra. A szobor talapzatára nagy betűkkel azt vésték: A MÁGIA HATALOM. Közelebb érve vált világossá, hogy nem trónszéken ülnek, hanem száz és száz ronda és buta arcú, meztelen mugli testén, nőkén, férfiakén, és gyerekekén, akik egymást összenyomva tartják az elegáns talárba öltözött boszorkányt és varázslót.

Cattermole-Ront kiszúrta Yaxley. A dolgozók lehunyt szemmel, némán álltak, ahogy áttört közöttük, a félelem tapintható volt.  A férfi haragos, szinte brutális arca ellentétben állt pazar, arany cérnával gazdagon hímzett talárjával. Megfenyegette Ront, hogy még mindig esik az irodájában, igyekezzen megjavítani, mert a koszos sárvérű feleségének értékelése fogja megsínyleni, épp őt készül kihallgatni az alagsorban. Nem kockáztathatták Mrs Cattermole életét, így Ron Yaxley irodájába ment. Harry és Hermione továbbment a lifttel, az első emeleten egy bársonymasnis, kövér, varangyarcú nő szállt be melléjük…

 

(Expelliamus)