15. fejezet

A kobold bosszúja

 

Következő reggel Harry korán ébredt, és egy közeli öreg fa alatt eltemette Mordon szemét. A következő napok állandó költözéssel teltek: minden nap másik helyen állították fel a sátrat, mert úgy vélték, így a lehető legbiztonságosabb. Arra is rájöttek, hogy a Horcrux hatással van a viselőjére. Harry másnapra már arra is képtelen volt, hogy patrónust idézzen meg. Elhatározták, hogy váltva őrzik majd. Ron egyébként is rossz kedvű volt, így a Horcrux közelsége szinte elviselhetetlenné tette.

Amellett, hogy nem tudták, hogy pusztítsák el, hol keressék a következőt, vagy egyáltalán hova menjenek (Harry a Roxfortot javasolta, mert tudta, fontos volt Voldemortnak, de társai elvetették az ötletet, mert szerintünk nem Vodlemort, hanem Harry az, akinek fontos), mindennapos problémák gyötörték őket: alig volt mit enniük, ráadásul az ősz beköszöntével a sátor is hidegnek bizonyult. Harry egyre csak a fiatal tolvajon gondolkozott, aki meglopta Gregorovitchot, látomásai is vele voltak kapcsolatosak.

Egyik este a szomszédságukban egy kisebb társaság táborozott le. Nem láthatták őket Hermione védőbűbájainak köszönhetően, ők azonban ki tudták hallgatni őket. Volt ott két kobold, akik a Gringottsból szöktek, mert nem ismernek el varázslót feljebbvalójuknak; Ted Tonks és Dean Thomas, akik a regisztráció elől menekültek; és egy Drik nevű varázsló is. Beszélgetésükben említik Griffendél kardját, majd Hermione táskájából előkerül Phineas Nigellus portréja is, kifaggatják, s így megtudják, pontosan mi történt Griffendél kardjával:

Piton a dolgozószobájában őrizte, egy alkalommal azonban Ginny, Neville és Luna megpróbálták ellopni tőle. Piton elkapta őket, és büntetésül a Tiltott Rengetegbe küldte őket Hagriddal. A kardot a Gringottsba küldte, ahol rögtön látták rajta, hogy nem kobold készítette, tehát a kardot kicserélték. A koboldok pedig nem akarták ezzel zargatni a halálfalókat, így most is nagy becsben őrzik a hamisítványt a bankban. Ez volt hát a koboldok bosszúja.

Phineas elmondta nekik, hogy Dumbledore vitte ki az irodából egyszer a kardot, hogy elpusztítson egy gyűrűt. Tehát a kard baziliszkusz méreggel van átitatva, ezért képes elpusztítani a horcruxokat, ezért hagyta Dumbledore Harryre! Harry és Hermione hamar rájönnek, hogy még Dumbledore cserélte ki a kardot, mert tudta, hogy a Miniszter lecsap majd a hagyatékára. Azonban továbbra sem tudták, hol lehet az igazi?

Ron nem vett részt a találgatásban. Pesszimista hangulatát csak rosszabbította, hogy ő a soros a Horcrux őrzésében. Közölte Harryvel, hogy csalódott benne, és nem akarja egész életében a semmit hajkurászni, miközben a családja veszélyben forog, s ezzel szerinte Harry mit sem törődött. Azt mondta, abban reménykedtek, hogy Harrynek állítása ellenére van egy pontos terve, hogy Dumbledore megmondta neki, mit csináljon. Durván összevesztek, még egymásra is támadtak volna, ha Hermione nem akadályozta volna meg őket egy pajzs bűbájjal. Ron közölte, elmegy, Hermione pedig választhat, megy vagy marad? Hermione ígéretéhez híven Harryvel marad. Ron ezt árulásnak értelmezte, kirohant a sátorból, s dehopponált.

(Katie Giorgessa)