21. fejezet

 

A három testvér meséje

 

A Halál Ereklyéinek jele arra szolgál, hogy azok, akik hisznek létezésükben, megtalálhassák egymást, hogy segíthessék egymást a kutatásban. Hogy mik a Halál Ereklyéi, azt részletesen elmondja A három testvérről szóló tündérmese. Ron és Hermione azonnal rávágták, hogy ismerik. Kicsit furcsa volt Harrynek, ő sosem hallott még róla. Mr Lovegood már keresni kezdené a saját példányát, Hermione azonban azonnal felkiált, hogy nála van a sajátja: azzal előhúzta táskájából A Beedle, a bárd meséit, mint kiderült, annak eredeti példányát és Lovegood kérésére felolvasta:

 

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer három fivér, akik hosszú, magányos utazásuk során egy sebes vizű, vad folyóhoz értek. Mivel jól ismerték a mágia tudományát, nem okozott gondot nekik, hogy egy hidat varázsoljanak a folyóra, és azon keljenek át biztonságban. A híd közepén azonban váratlanul egy csuklyás alak állta útjukat, s a csuklya alól a Halál szólt hozzájuk. Mivel az utazók nem tudnak átkelni a gonosz vízen, bele szoktak fulladni a folyóba. A Halál úgy döntött, megajándékozza három áldozatát, akik túljárva az eszén megmenekültek előle.

A legidősebb fivér egy pálcát kért, ami erősebb a létező összes pálcánál, s a párbajokban biztos győzelmet jelent birtokosának. A Halál szakított egy ágat a parton álló bodzafáról, és a legidősebb fivérnek adta.

A középső fivérnek az volt az álma, hogy visszahozhassa a holtakat az élők közé, újabb győzelmet aratva ezzel a Halál felett. Az fogott egy követ a parton, neki adta és azt mondta neki, ezzel a kővel visszahívhat bárkit.

A legkisebb testvér óvatosabb volt bátyjainál. Tudta, hogy a Halál eszén nem lehet ilyen könnyen túl járni, s átlátott mesterkedésén. Ő egy Láthatatlannátévő Köpenyt kért, hogy a Halál ne követhesse majd útján. A Halál saját köpenyét adta neki, aztán továbbengedte őket.

A testvérek elváltak, mind a saját útját követte. A legidősebbet egy útmenti fogadóban érte utol a Halál: miután a bor mámorában eldicsekedett vele, hogy olyan pálca birtokosa, melyet nem lehet legyőzni, egy varázsló elvágta a torkát és ellopta tőle a pálcát. A középső testvér visszaszólította az életbe azt a lányt, akit feleségül készült venni annak korai halála előtt. A lányt azonban egy fátyol választotta el tőle, visszatért az élők közé, de nem vált élővé. A középső fiú beleőrült a reménytelen vágyakozásba és megölte magát, hogy ismét együtt lehessen kedvesével.

A legkisebb fivért azonban hiába kereste a Halál hosszú éveken át. Aztán levette a köpenyt, és a fiának adta. Ekkor eljött érte a halál, régi barátként üdvözölték egymást, és együtt hagyták el ezt a világot.

 

A Halál Ereklyéi a Bodzafa Pálca, a Feltámadás Köve és a Láthatatlannátévő Köpeny. A történet szerint, ha valaki birtokolja mindhárom tárgyat, az a Halál urává válik. Xenophilius szerint ezek mind léteznek, Hermione persze ellenkezett. Keringenek történetek hatalmas erejű pálcákról, de hát a pálca erejét a tulajdonosa ereje adja, nem fordítva. Lovegood nem is várt mást tőle, hogyan is érthetnék meg, hiszen sosem láttak olyan csodás tárgyat, mint egy Láthatatlannátévő Köpeny, amely sosem veszt erejéből, a varázslatok, amik védik, sosem gyengülnek meg, a köpeny sosem öregszik el… A három jó barát egymásra nézett: valójában láttak már ilyet, s mind Harry köpenyére gondoltak, melyet még az apjától örökölt. Lovegood szerint a Peverell-fivérekről szól A három testvér meséje, és a legfiatalabbik, Ignotus sírján látta a jelüket Hermione Godric’s Hollow-ban: a pálcát jelölő függőleges vonalat, a követ jelölő kört, és a köpenyt szimbolizáló háromszöget. A szimbólumnak tehát semmi köze a fekete mágiához.

Lovegood elvonul vacsorát főzni, bár Luna még mindig nem tért vissza. A trió azon vitatkozik, van-e igazságalapja a legendának. Hiszen a köpeny ott van náluk, a pálcáról rengeteg legenda szól, de a kő… Ron és Hermione szerint ez csak egy gyerekmese, ami arra szolgál, hogy erkölcsi példamutatást adjon a kisgyermekeknek, hiszen világos, hogy a tárgy, amit választani kell…

Mindhárman egyazon pillanatban szólaltak meg:

Hermione: A köpeny!

Harry: A kő!

Ron: A pálca!

Míg két társa folytatta a fojtott hangú vitát a Halál Ereklyéiről, Harry egy különös megérzéstől hajtva a lépcsőhöz sétált, és felpillantott a második emeletre, ahonnan a saját arca nézett rá vissza. Pillanatnyi zavarodottság után rájött, hogy nem tükröt, hanem festményt lát. Felrohant a lépcsőn és körülnézett Luna szobájában. A lány Harryt, Ront, Hermionét, Ginnyt és Nevillet festette a falra, aranyszínű lánccal összekötve őket, melynek minden egyes láncszeme egy-egy betű volt. A szobát körbefogta a több ezerszer, apró, arany betűkkel leírt szó: barátok.

De valami nem volt rendjén. Az ágy érintetlen, hidegen feküdt a lábai előtt, mintha hetek óta nem aludt volna benne senki, a gardróbban pedig egyetlen ruha sem lógott a fogason. Harry lerohant a lépcsőn, mielőtt azonban bármit mondhatott volna, Lovegoodba ütközött. Ekkor látták meg a Hírverő legfrissebb számának címlapját is, mely Harry elfogására buzdított.

Kiderült, a Halálfalók elfogták Lunát, hogy vele zsarolják meg az apját. A férfi azt remélte, ha kiadja nekik Harryt, akkor majd visszakapja cserébe a lányát. A viselkedéséről Harrynek az anyja jutott eszébe. Az égen fekete alakok tűntek fel: seprűn repülő varázslók. Lovegood megpróbálta feltartani őket, hogy ne menekülhessenek el. A kábító átka telibe találta az Erumpent szarvat, ami azon nyomban felrobbant és a törmelék maga alá temette a triót, a férfit azonban elzárta tőlük. Megérkeztek a halálfalók.

Ront eltakarták a köpennyel, hogy ne lássák meg, Hermione kirobbantotta alattuk a padlót, és lezuhantak a földszintre, hogy a Halálfalók láthassák Harryt, majd dehopponálták. A lány így igyekezett biztosítani, hogy Lovegoodéknak ne essen bajuk az eltűnésük miatt, hiszen saját szemükkel láthatták, hogy Harry tényleg a házban volt, tehát a varázsló nem hazudott nekik, sőt! Majdnem a kezükre játszotta a fiút…

 

(Katie Giorgessa)