26. fejezet

 

Gringotts

 

A terv kész volt, az előkészületek rendben mentek. Hermione megtalálta a pulóverén Bellatrix egy hajszálát. Szerencsére még maradt egy adagnyi Százfűlé főzetük. Ron jellemző vonásait elváltoztatták, a terv szerint egy idegen varázslót alakított, aki az új rendszer szimpatizánsa, ezért érkezett az országba, a nyelvet viszont alig beszéli. Harry a hátára vette Griphookot és magukra terítette a láthatatlanná tévő köpenyt. Így hopponáltak a Foltozott üst elé.

Hermionénak kissé nehezére esett, hogy olyan arrogáns legyen, mint Bellatrix Lestrange, és majdnem le is buktak, mikor az Abszol úton összefutottak Traversszel, egy másik halálfalóval. Griphook szerencsére felismerte, és megsúgta nekik, hogy a sok nyomorulttal szemben vele nem olyan lekezelően kell viselkednie. Így a lány kivághatta magát. A férfi az ellopott pálcájáról kérdezte, meg arról, hogy tudomása szerint a Malfoy kúria lakói „szobafogságra” ítéltettek a… khm, szökés után.

Együtt mentek be a bankba. Már a bejutás sem volt egyszerűbb, Harrynek varázslattal kellett megzavarnia az őröket, hogy feledkezzenek meg Bellatrix ellenőrzéséről. A pultnál Traverst hiába engedték maguk elé, a férfi kíváncsian figyelte, ahogy Bella-Hermione előadta kérését. A koboldtisztviselő arra kérte a nőt, hogy igazolja magát. A lány jól játszotta a szerepet, a kobold mégis ragaszkodott hozzá, hogy mutassa meg neki a pálcáját. Harry rögtön átlátta a helyzetet. A koboldok tudták, hogy ellopták Bellatrix pálcáját, tehát ha Hermione azt adja oda, azonnal lebuknak, kivéve, ha…A köpeny rejtekéből Imperius átkot szórt a koboldra, majd a kíváncsiskodó Traversre is.

Bejutottak a bankba, a többi kobold azonban minden bizonnyal felfigyelt a furcsa jelentre. Sietniük kell. Traverst hátrahagyják, ők maguk pedig folytatták útjukat a föld mélye felé. A Lestrange-család széfje az egyik legmélyebbi emeleten volt található. A koboldok azonban aktiválták a védelmű rendszert. Átrepültek, vagy inkább zuhantak egy zuhatagon, amelynek vize minden álcájukat elmosta: a százfűlé főzet és a Ront rejtő bűbájok hatása véget ért.

A széf már nem volt messze, a baj csak az volt, hogy a folyosót egy félvak sárkány őrizte. Végül sikerült kicselezniük, a sárkány okádta tűz megolvasztotta az ajtót és ők bejutottak. Az egyik legfelső polcon hamar ki is szúrták Hugrabug csészéjét. Újabb probléma merült fel: a védőbűbájok miatt égette a kezüket bármi, amihez hozzáértek, ráadásul mind osztódni kezdett, tucatnyi értéktelen másolattal árasztva el a széfet. Harry végül a levicorpus bűbáj segítségével Griffendél kardjával emelte le a Horcruxot a polcról.

A koboldok azonban megtalálták őket. A reprodukálódó kincsek áradatában Harry elejtette a kardot, amit Griphook azonnal magához ragadott, majd csatlakozott a tolvajt kiabáló koboldtömeghez. A folyosó végén már látták a biztonsági mágusokat. Nem volt más választásuk: Harry szétzúzta a láncokat, melyek a sárkányt tartották fogva, és felkapaszkodtak a hátára. A sárkány bűbájaik segítségével utat tört magának a szabad levegőre. Harry alig tudta elhinni: megmenekültek!

(Katie Giorgessa)