29. fejezet

 

Perselus Piton lapátra kerül

 

Amint Alecto Carrow ujjával megérintette a Sötét Jegyet, Harry sebhelye felizzott s egy sziklán találta magát, körülötte a tenger hömpölygött s érezte a Nagyurat elöntő örömmámort: Elfogták a fiút. Aztán hirtelen visszakerült a Hollóhát-toronyba. Alecto Carrow olyan erővel csapódott a padlóhoz, hogy a vitrin üvegei is beleremegtek – Luna életében először kábított el valakit a D.A. gyűlésen kívül. A hangzavar felrázta a békésen alvó Hollóhátas tanulókat, így Harry gyorsan visszabújt Luna mellé a köpeny alá. A diákok lassan, félve közeledtek az eszméletlen tanárhoz, akár egy alvó vadállathoz, s a feltételezést, hogy talán meghalt örömmel fogadták.

Harry pedig látta, amint Voldemort végighalad a medálhoz vezető alagúton, közben megérkezett a toronyba a boszorkány bátyja, Amycus Carrow is, ám mivel a bejárati ajtó kérdésére nem kapott választ a varázslótól – nem engedte be. A férfi tehetetlenül dörömbölt az ajtón testvére nevét kiabálva, s figyelmeztetve mi történhet, ha Potter nincs a kezükben, mikor a Nagyúr megérkezik.

A kiabálás felébresztette McGalagony professzort is, akinek segítségével végül bejutottak a klubhelyiségbe. Amycus látva eszméletlenül fekvő testvérét, s Potter hiányát - őrjöngeni kezdett. McGalagony nem értette, mit keresne Potter a Hollóhát-toronyban, mikor az ő házához tartozik. Amycus közölte, hogy a Nagyúr figyelmeztette őket: Potter megpróbálhat aznap éjjel bejutni a toronyba.

Voldemorttól való rettegésében kitalálja, hogy a diákokra keni az egészet: ők kényszerítették Alecto-t, hogy riassza a Sötét Nagyurat, majd elkábították. McGalagony hallva Carrow terveit, kijelenti: nem fogja engedni, hogy a Roxfort diákjain csattanjon az ostor. Amycus nagyképűen azt válaszolja, hogy McGalagony nincs abban a helyzetben, hogy bármit is megtiltson neki, s megbánja ha nem tartja magát a kitalált sztorihoz, majd leköpte a Griffendél ház vezetőjét.

Harry ezt már nem bírta tovább tűrni, kilépett a köpeny alól s ráküldte a Cruciatus átkot a Halálfalóra. McGalagony igencsak meglepődött Harry feltűnésén, s egyre csak azt hajtogatta, hogy a fiúnak el kell menekülnie a kastélyból, amilyen gyorsan csak lehet. Harry közölte vele, hogy ezt nem teheti meg, valamit véghez kell vinnie távozása előtt, méghozzá Dumbledore megbízásából, s ez a tanárnőnek elég magyarázat volt. Hollóhát Hedvig elveszett diadémjéről faggatta a tanárnőt, ám a boszorkány sem tudott róla sokat, csak hogy évszázadokkal ezelőtt elveszett.

A beszélgetés alatt Harry látta, amint Voldemort már a csónakkal kel át a tavon… majd ahogy rájön, hogy a tál alja üres, a medál pedig eltűnt… éles fájdalom hasított a sebhelyébe. Közölte McGalagonnyal, hogy Voldemort hamarosan megérkezik, s neki pedig mielőbb meg kell találnia azt a valamit a kastélyban. A tanárnő úgy gondolta, vissza tudnák tartani a Sötét Nagyurat, míg Harry átkutatja az épületet. Persze előbb el kell távolítani az útból Pitont, illetve evakuálni a kiskorú diákokat.

Mivel a Hop por hálózat megfigyelés alatt áll, s a hoppanálás sem lehetséges úgy döntöttek, hogy a Szárnyas Vadkanba vezető alagutat fogják használni. McGalagony - még mindig skótkockás hálóköpenyét viselve - három patrónus macskát küldött a többi ház vezetőjéhez, hogy értesítse őket a tervről. Harry és Luna visszabújtak a láthatatlanná tévő köpeny alá, s követték McGalagonyt kifelé a toronyból. Két emelettel lejjebb belefutottak Perselus Pitonba. Az igazgató követelte a tanárnőtől, hogy mondja meg, mit keres a folyosón ilyen késői órán, majd azt is megkérdezte látta-e Harry Pottert… ekkor McGalagony előrántotta a pálcáját s a két tanár párbajba kezdett. Rövid időn belül befutott a három másik házvezető is: Flitwick, Bimba és Lumpsluck professzor is csatlakoztak a harchoz McGalagony oldalán. Piton egy üres terembe menekült – a többiek utána. Mikor Harry és Luna odaértek a teremhez egy összetört ablak látványa fogadta őket: Piton kiugrott rajta, s a messzeségben még látszott denevér-szerű alakja, amint – ahogy mesterétől tanulta – repülve távozik.

A házvezetők megegyeztek, hogy megpróbálják védelmi bűbájokkal körbevenni a kastélyt, illetve, hogy húsz perc múlva minden diák legyen a Nagyteremben. A legtöbbjüknek el kell hagyni a Roxfortot, a nagykorúak maradhatnak harcolni, ha úgy döntenek. Sajnos professzor Flitwick sem tudott információval szolgálni Hollóhát Hedvig elveszett diadémjét illetőleg. Ezt követően Lumpsluck megkérdőjelezte, hogy van-e értelme az ellenállásnak. A tanárnő felszólította, hogy akadékoskodás helyett ébressze fel a diákjait. A Mardekár háznak el kell döntenie végre, kihez hűséges – ha akarnak, elmehetnek.

Ezután McGalagony elküldte Friccset, hogy keresse meg Hóborcot, Harryéket pedig, hogy vigyék a társaikat is a Nagyterembe. Egy varázsige segítségével életre keltette a Roxfort szobrait és páncéljait s felszólította őket, hogy teljesítsék kötelességüket: védjék meg az iskolát. Harry és Luna visszamentek a Szükség Szobájába. A fiú meglepődve tapasztalta, hogy a létszám igencsak megnövekedett távollétében. Ott volt Kingsely, Lupin, Oliver Wood, Katie Bell, Angelina Johnson, Alicia Spinnet, Bill és Fleur, valamint Mr. és Mrs. Weasley.

Harry beszámolt az épp folyó eseményekről: az iskolát evakuálják, Piton távozott, a Nagyteremben gyűlnek össze a Roxfort lakói. A Szükség Szobája is lassan kiürült, már csak a Weasley szülők veszekedtek Ginnyvel, hogy haza kell mennie, nem harcolhat. Ekkor még valaki érkezett az alagúton keresztül: egy régen látott családtag, Percy Weasley. A fiú bocsánatot kért viselkedése miatt, s elmondta, már egy ideje felnyílt a szeme, de nehéz volt kiszabadulni a Minisztérium szorításából. Lupin javaslatára Ginnynek végül nem kellett haza mennie, szülei megelégedtek azzal, hogy nem hagyja el a Szükség Szobáját.

Csak két ember hiányzott a forgatagból: Herimone és Ron. Ginny azt mondta, mintha valami mosdót emlegettek volna… Ekkor Harry sebhelye felizott s a következő pillanatban már a kovácsoltvas kapu előtt állt, látta a Roxfort fényeit, vállán Nagini pihent s érezte azt a kegyetlen és hideg céltudatosságot, mely eltölti az embert mielőtt gyilkolna.

Voldemort Nagyúr megérkezett a Roxfort kapuihoz.

 

(Mioni)