33. fejezet

 

A Herceg története

 

Harry még Piton mellett térdel a földön, mikor meghallja Voldemort hangját, ami ismét mintha hangosbeszélőből szólna. Voldemort kegyelmet ígér mindenkinek, amennyiben Harry egy órán belül feladja magát. A Tiltott Rengetegben várja.

Harry, Ron és Hermione visszasietnek az iskolába az alagúton keresztül. A csata túlélőit a Nagyteremben találják, Madam Pomfrey a sebesülteket látja el. A halottak a terem közepén fekszenek egy sorban, köztük Fred, aki körül ott az egész porig sújtott Weasley-család. Harry felfedezi Lupint és Tonkst is a halottak között. Egyenesen az igazgatói irodába siet. A falon a portrék üresen tátonganak. A Merengőbe tölti Piton emlékeit, és elmerül bennük.

Egy játszótéren találja magát. Egy fekete hajú, kilenc év körüli fiú kinőtt, elnyűtt ruhákban a bokrok mögül figyelt két kislányt. Petunia irígyen szemléli, ahogy Lily a hintán lebeg, és elvarázsol egy virágot. Piton e pillanatban fedi fel magát. Közli Lilyvel, hogy amit tesz, az varázslat, és hogy a lány boszorkány. Petunia leskelődéssel vádolja Pitont, és elrángatja a húgát onnan. Piton csalódottan ott marad a játszótéren.

Harry most egy fa alatt találja magát. Lily nem tudja elhinni, hogy mindez igaz, és tényleg létezik a Roxfort, de Perselus bizonygatja, hogy igaz. Lily kérdezi, számít-e valamit, hogy ő mugli-születésű, és Piton kis habozás után nemmel válaszol. Azt is elmeséli Lilynek, hogy a szülei sokat veszekednek, és hogy az apja semmit nem szeret, ami a varázslással kapcsolatos. Ekkor felfedezi, hogy Petunia kihallgatja őket. Amikor a lány fejére esik egy ág, Lily azzal vádolja Pitont, hogy ő tette, és a két lány otthagyja az összezavarodott fiút.

A következő emlékben Harry a Roxfort Expressz mellett látja Pitont, aki a családjától búcsúzkodó Lilyt figyeli. Petunia szörnyszülöttnek nevezi Lilyt, aki azzal vág vissza, hogy tudja ám, hogy Petunia levelet írt az igazgatónak, hogy hadd mehessen ő is a Roxfortba.

Ezután a vonaton láthatjuk Pitont, aki Lilyvel, Jamessel és Siriussal ül egy fülkében. Piton kisebb szócsatába bonyolódik a két fiúval a házakba való besorolással kapcsolatban, végül Lilyvel otthagyják Jameséket.

Harry ezután a beosztási ceremónián látja viszont a gyerekeket. Piton csalódottan figyeli, ahogy Lily a Griffendélbe kerül, míg ő maga a Mardekárba, ahová szeretett volna.

Majd Lilyt és Pitont látjuk, ahogy hevesen vitatkoznak. Lily szemrehányást tesz Pitonnak, amiért olyanokkal barátkozik, aki nyilvánvalóan vonzódnak a fekete mágiához. Piton visszavág, hogy bezzeg Jamesékkel nincs semmi baj, amíg fehér mágiával piszkálják a gyengébbeket, és gyanakszik Lupinra, amiért az mindig teliholdkor beteg. Lily nem érti, hogy jön ez Piton barátaihoz. Piton azt feleli, csak nyilvánvalóvá akarja tenni, hogy Jamesék nem olyan nagyszerűek, amilyennek mindenki hiszi őket. Boldogan hallja, hogy Lily egyetért vele.

Harry ezután újra végignézi, amit már korábban látott, ahogy az apja a vizsga után fellógatja Pitont a levegőbe, és ahogy Piton sárvérűnek nevezi a mellette kiálló Lilyt. Piton ezután hiába próbál bocsánatot kérni Lilytől, a lány többé hallani sem akar róla, mert számára Piton ezzel olyanná vált, mint a feketemágia-imádó, halálfalópalánta barátai.

A következő emlékben Harry azt látja, hogy Piton félve várja Dumbledore-t egy dombtetőn. Mikor az igazgató megérkezik, Piton feldúltan elmondja neki, hogy a kihallgatott próféciát elárulta Voldemortnak, aki most Lilyékre vadászik. Dumbledore megkérdezi, hogy ha ennyire aggódik Lilyért, akkor miért nem kér neki kegyelmet a gyerekért cserébe. Piton bevallja, hogy kért, és könyörög Dumbledorenak, hogy védje meg Lilyéket. Cserébe azt igéri, bármit megtesz neki.

Harry látja, ahogy Dumbledore közli Pitonnal Potterék halálának hírét. Piton teljesen összetörik. Dumbledore elmondja, hogy Harry él, és hogy az anyja szemét örökölte. Szerinte, ha Piton tényleg szerette Lilyt, akkor nyilvánvaló, hogy most melyik utat kell választania, és hogy segítenie kell Harryt megvédeni, mikor Voldemort majd visszatér. Piton beleegyezik, de megígérteti Dumbledore-ral, hogy ez a kettőjük titka marad, mert szégyelli, hogy Potter fiát védelmezi.

A következő emlékben Piton Harryt szidalmazza Dumbledore-nak, szerinte Harry pont olyan, mint az apja volt. Az igzagató ezt másként látja.

Újabb jelenet: Piton elárulja Dumbledore-nak, hogy Karkarov a menekülést tervezgeti, amióta a karjukon a Sötét Jegy egyre inkább kirajzolódik, és hogy neki eszében sincs ezt megtenni. Dumbledore bátornak nevezi Pitont, és eltűnődik, hogy talán néha túl korai a házakba való beosztás.

Ezután Harry újra az igazgatói irodában találja magát a félájult Dumbledore mellett, akinek az égett, megfekedett kezét Piton próbálja helyrehozni. Dühöngve kérdezi, hogy Dumbledore miért vette fel azt az elátkozott gyűrűt. Az átkot ideiglenesen sikerült a roncsolódott kézbe sűríteni, de Dumbledore bizonyosan meg fog halni tőle, legfeljebb egy éve lehet hátra. Piton dühös rá, de az igazgató inkább Dracoról kíván beszélni vele, akire Voldemort látszólag az ő megölését bízta, ezzel büntetve Lucius Malfoyt hibájáért. Dumbledore megbízza Pitont, hogy figyelje Dracot, és megígérteti vele, hogy ő fogja megölni, s nem hagyja, hogy Draco még mindig tiszta lelke összetörjön.

A következőben Piton arról faggatja Dumbledore-t, hogy mire tanítja Harryt egész évben, Dumbledore viszont nem árulja el neki. Pitont sérti, hogy őbenne nem bízik eléggé, viszont a fiúban, akinek az agya összeköttetésben áll Voldemorttal, igen. Dumbledore aznap estére az irodájába hívja Pitont, és ekkor elárulja neki, hogy Harry a hetedik horcrux. Mikor Voldemort megtámadta, a lelkének egy darabja leszakadt a visszacsapódó átoktól, és Harrybe költözött. Emiatt van köztük a mentális kapcsolat, ezért beszél Harry párszaszóul. Pitont sokkolja, hogy eszerint Voldemortnak meg kell ölnie Harryt, hogy ő is meghalhasson, és hogy eszerint nem Lily miatt védték eddig Harryt.

„- Azért tartotta életben, hogy a megfelelő pillanatban meghalhasson?

- Ne legyen ennyire megdöbbenve, Perselus. Hány férfit és nőt látott már meghalni?

- Mostanában csak azokat, akiket nem tudtam megmenteni – mondta Piton, és felállt. – Maga felhaszált engem.

- Amennyiben?

- Kémkedtem magának, hazudtam a maga kedvéért, halálos veszélybe sodortam magam. Azt hittem, azért, hogy Lily Potter fiát biztonságban tudjuk. Most azt mondja, úgy nevelte fel, ahogy a levágni való disznókat szokás...

- Ez nagyon megható, Perselus – mondta Dumbledore komolyan. – Elkezdte kedvelni a fiút a végén?

- Őt? – kiáltotta Piton. – Expecto patronum!

Pálcája hegyéből egy ezüst őzsuta tört elő (...)Dumbledore szeme könnyes volt, ahogy Piton felé fordult.

- Ennyi idő után is?

- Örökké – mondta Piton.”

A következő emlékben már Dumbledore portréja ad utasításokat Pitonnak: ő kéri, hogy Piton árulja el Harry kimenekítésének pontos időpontját Voldemortnak, és sugallja Mundungusnak a hét Potter trükkjét. Majd láthatjuk, ahogy Piton ezt meg is teszi, és azt is, hogy Piton véletlenül találta el George fülét, miközben a Lupint támadó Halálfalót próbálta megölni.

Ezután Piton Sirius régi hálószobájában térdel, és sírva olvassa Lily régi levelét. A második oldalt, amelyen Lily aláírása volt, elrakja. (A félbeszakadt mondat vége: „Nem hiszem el, hogy Dumbledore Grindelwald barátja volt. Bathildának kezd elmenni az esze!”)

Az utolsó emlékben pedig Phineas Nigellus hozza Pitonnak a hírt arról, hogy hol táboroznak Harryék. Dumbledore portréja pedig utasítja Pitont, hogy juttassa el Griffendél kardját Harryéknek úgy, hogy senki ne jöhessen rá, ki küldte.

 

(Gilda)