Találgatások

Nemrég hazánkban is megjelent az ötödik Harry Potter kötet. Mivel a várakozás igen hosszúra nyúlt, rengeteg találgatás kapott szárnyra a könyv tartalmával kapcsolatban. Mi is közzétettünk itt néhányat, most pedig meglátjuk, mennyire jártunk közel a valósághoz. :-)

Harry Potter és a Főnix Rendje

(a korábbi találgatások kiértékelése)

Feltételezés
Ami ebből valóra vált
Bejött (%-ban)

Valaki meg fog halni - és valószínű, hogy Harry egyik legközelebbi barátja vagy legnagyobb csodálója lesz az. (Talán Hagrid...)

Ha nem is Hagrid halt meg, de valóban olyan személy, aki nagyon is közel állt Harryhez. Sőt, talán Hagridnál is közelebb: Sirius.
60%
Arabella Figg nagyon nagy szerepet fog játszani Harry sorsának alakulásában.
És valóban, ő tanúskodott mellette, amikor a bíróságon elmondta, hogy a dementorok valóban a Magnólia közben jártak, Harryt pedigvégül felmentették .
70%
Hermione és Krum összejönnek.
Hermione egyszer egy igen hosszú levelet körmölt Krumnak, de nem kaptunk bővebb információt a kapcsolatukról, arra pedig semmi jel nem utalt, hogy valóban járnának.
30%
A szereplők tinédzserkorba lépnek és egyre több közük lesz a másik nemhez. Talán Harry is összejön végül Chóval. :-)

Ahogy vesszük. Végül is az első csók megvolt Chóval, de a körülmények nem úgy alakultak, hogy a kapcsolatuk szorosabbá váljon. Cedric halála és a lány barátnője, Marietta is közéjük állt. És kettőjük ügyének valószínűleg itt vége is.

85%
Harry valakivel biztosan romantikus kapcsolatba kerül. Talán Chóval vagy Ginnyvel.
Chót az előbb kifejtettük, Ginny pedig másfelé kavart ez idő tájt, és Harry iránti lángolása jelentősen alábbhagyott. Habár Ron célzott rá, hogy szeretné őket együtt látni, de az a jövő titka, hogy teljesül-e a kívánsága.
100%
Fleur Delacour visszatér Roxfortba és Sötét varázslatok kivédését fog tanítani.
Fleur valóban visszatért addig a szintig, hogy megemlítették, Londonban van és a Gringottsnál dolgozik, valamint khm... angol órákat vesz Bill Weasleytől. De Roxfort közelében tudomásunk szerint nem járt, annál is inkább, mivel az új svk tanár, Umbridge professzor minden bizonnyal kiutálta volna.
40%
Hagrid és Madame Maxime Dumbledore megbízásából megpróbálják az óriásokat maguk mellé állítani, mielőtt Voldemort tenné ugyanezt.
Valóban megpróbálták, bár kevés sikerrel, az óriások az ajándékok ellenére sem álltak a pártjukra…
100%
Tudodki visszatér.
Igen, visszatért. De azt hiszem, ezt nem volt túl nehéz kitalálni.
100%
Malfoy és Harry barátokká válnak, legalábbis összefognak, de csak rövid időre, hogy aztán jobban utálják egymást, mint azelőtt bármikor. :-)
Erre mondják, hogy szép álom... Bár a feltételezés második fele valóra vált, hiszen Lucius bebörtönzése után Harry és Malfoy tényleg jobban utálják egymást (vagy inkább Malfoy Harryt…), mint valaha.
30%
Fény derül arra, miért akarta annyira Voldemort megölni Lilyt és Jamest.
Fény derült rá, hogy Voldemort csak Harryt akarta megölni. Mégpedig abban a beszélgetésben, amely a híres mondattal kezdődik: "Eljött az ideje, hogy elmondjam…"
80%
Lily Potterről sok mindent megtudunk az ötödik kötetben, és személye nagy szerepet játszik majd a dolgok alakulásában.
Hát, ha nagy szerepe nem is volt, azért megtudtunk egyet s mást, bár nem sokat. Elsősorban arról hogy Lily legalább annyira utálta roxforti évei alatt Jamest, mint Pitont.
35%
Voldemort Harry igazi apja, és emiatt volt nagyon féltékeny Jamesre. (???)
Nem meglepő módon nem derült fény semmilyen rokoni kapcsolatra a főhős és főgonosz között, sőt arról sem kaptunk információt, hogy Voldemort féltékeny lenne Jamesre…
0%
Lily halálfaló volt. (???)
Még akármi lehet, de egyelőre úgy tűnik, nem.
0%
James és Harry is Griffendél Godrik leszármazottja.
Megint egy olyan állítás, amit semmiféle utalás nem tett valószínűbbé vagy valószínűtlenebbé. Még bármi kisülhet belőle, de egyelőre nem sült ki semmi.
0%
Amikor Dudley hallotta az első kötetben, hogy Harry beszél a kígyóval, azt mondta, "Hallottam, hogy Harry beszélt a kígyóhoz." A második kötetben a diákok azt mondták, Harry sziszegett a kígyónak. Talán Dudley is párszaszájú? :-)
Nem valószínű, mivel Dudley a dementorokat sem látta, tehát mugli… (Ők meg ritkán párszaszájúak, ha csak Mardekárnak nincs kvibli utóda…)
0%
J.K.Rowling azt nyilatkozta, hogy az emberek később is varázslókká válhatnak, nem kizárólag a születésükkor dől el, hogy azok-e vagy sem. És azt is ő mondta, hogy a Dursleyéknek van egy nagyon izgalmas titkuk. Talán tényleg lehet abban valami, hogy Dudley varázsló.
Nem derült ki. Egy titok valóban lappangott a Dursley család körül, de az Petuniát és Dumbledore-t, illetve az ő régi egyezségüket érintette. Dudley továbbra is reménytelenül mugli.
20%
Harry és Cho egymásba szeretnek, miután Harry megmenti Cho életét.
Harry és Cho egymásba szerettek, aztán mégse, de Harry ez évben senkinek az életét nem mentette meg, (épp ellenkezőleg).
35%
Lehet, hogy az a személy, aki Harry közelében meghal az ötödik részben nem más, mint Colin Creevey. Ha viszont nem ember, akkor könnyen meglehet, hogy Dobby, a házimanó lesz az.
Sajnos nem Colin Creevey, és még csak nem is Dobby, a manó volt az áldozat...
0%
Rowling maga is azt nyilatkozta, hogy a következő kötetekben több ember is meg fog halni, és hogy Lupin visszajön tanítani az ötödik részben.
Valóban többen meghaltak, bár csak egy haláleset volt hangsúlyos és lényeges. (Az viszont épp eléggé...) Lupin tényleg visszatért, de nem tanárként.
70%
Harrynek Cho tetszik, Ronnak Hermione, és Hermionénak talán Harry. :-)
A feltételezés első része a kötet kétharmadáig helytálló volt. A második részére is találtunk némi utalást, bár tény, hogy Rowling ezúttal nem vitte túlzásba Ron Hermionéval kapcsolatos zavaros érzelmeinek taglalását. A lány viszont ez idáig semmi jelét nem mutatta annak, hogy a főhősre potenciális élete párjaként tekint.
65%
Arabella Figg fontos szerepet játszhat abban, hogy Dursley-ék háza mágikusan védett, és hogy ezt a védelmet Voldemort nem tudta megtörni. És ezért kellett Harrynek minden nyáron visszatérnie a házba.
Arabella Figg és a Dursley-ház kapcsolatáról semmi nem derül ki. De hogy a mágusvilághoz tartozik és gyerekkora óta Harry közelében volt, ez azért sugallja, hogy nincsenek véletlenek.
20%
Kiderül az is, miért lesz néhány emberből a halála után szellem, míg másokból nem.
Félig Fejnélküli Nick beszélt róla Harry unszolására, de a kérdésre konkrét választ nem kaptunk.
50%
Lily Potter múltjáról is egyre több dolgot megtudunk, beleértve a leánykori nevét. És nagy jelentősége lesz a Harry és édesanyja szemszíne közti hasonlóságnak, valamint Lily varázspálcájának.
Miss Evans nevét valóban megtudtunk, na meg hogy mit gondolt Jamesről és Pitonról. A szemszín és a pálca viszont nem került szóba.
35%
A Harry és Féregfark közti kötelék újra szóba kerül. Lehet, hogy Voldemort rájön és megöli Féregfarkot, vagy Harry és Voldemort megküzdenek és Féregfark megmenti Harry életét. De az is előfordulhat, hogy Ginny menti meg Harry életét, amivel alkalma nyílik viszonozni azt, hogy Harry is megmentette őt.
Ebben a kötetben Harry és Voldemort nem párbajoztak, és így egyik említett sem tudta feláldozni magát a mi Harrynkért. Erre valószínűleg várnunk kell még.
0%
Ron és Harry együttes erővel fognak Voldemorttal szembenézni.
Hát, eredeti tervük valami hasonló volt, és Ron egy ideig valóban helytállt, de aztán közbelépett egy agy...
55%

Lupin, és talán Gilderoy Lockhart is visszatér. Lupin tagja lesz a 'Főnix Rendjének', a sötét erők elleni küzdelemben résztvevők csoportjának.

És valóban, Lupinról kiderült, hogy Rend-tag, míg Lockharttal a Szent Mungo Ispotályban futottunk össze. (Még mindig nem elékszik semmire, de autogrammot továbbra is szeret osztogatni.)
100%
Piton kémkedni fog Dumbledore-nak, és Sirius Blacknek esélye nyílik rá, hogy tisztázza magát és végre szabad emberként éljen, mert ő is segíteni fog Dumbledore-nak a sötét erők elleni harcban.
Egy vita alkalmával Piton elismerte Harrynek , hogy a Voldemort utáni kémkedés az ő feladata. De közelebbit sajnos nem tudtunk meg erről. Sirius valóban a Rendnek dolgozott, de sajnos életét vesztette még azelőtt, hogy alkalma nyílt volna tisztázni magát a vádak alól.
60%
Hermione és Ron összejönnek, mivel Hermione nagyon féltékeny volt Fleurre, Ron pedig sikeresen felfedezte, hogy Hermione egy lány. :-) Viktor Krum valószínűleg elszakad Hermionétől, mivel nagyon messze élnek egymástól. Harry valószínűleg ráhajt Chóra most, hogy a konkurencia (Cedric) halott.
Hermionéról kiderült, hogy még mindig tartja a kapcsolatot Krummal, Ronn és ő viszont egy lépéssel sem kerültek közelebb egymáshoz. Harry akciója csak kis jóindulattal volt nevezhető ráhajtásnak, de tény, hogy nagyjából sikerrel járt.
40%
Valószínűleg Harry lesz az új kviddicskapitány, mivel a többi csapattag mind végzős lesz, így nem lenne értelme mást kinevezni egy évre. És talán Ron lesz az új őrző.
Harry nem hogy csapatkapitány, de csapattag sem lett az első meccs után. Helyette Angelina irányította a piros-arany csapatot (kevés sikerrel). Ron viszont megkapta az őrzői posztot.
50%
Lehet, hogy Piton azért utálja annyira Harryt és az apját, mert szerelmes volt Lilybe, amikor mindketten Roxfortba jártak.
Pitonnak elég lett volna az alsónacis incidens is ahhoz, hogy gyűlölje Jamest, de ez valószínűleg nem ez volt az egyetlen eset, hogy megalázták. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy Lily iránt érzett valamit, de az ötödik kötetben erre semmi nem utalt.
20%

Nos, ha a %-os értékek átlagát nézzük, összességében 45%-ban jöttek be a feltételezések. Azt hiszem, ez pont annyi, amennyit logikusan ki lehetett következtetni a korábbi kötetekből. Ennek ellenére úgy gondolom, a találgatásoknak mindig van értelmük. Egyrészt izgalmassá, tartalmassá teszik a várakozás hosszú hónapjait, éveit, másrészt fejlesztik a fantáziánkat, ötleteket adhatnak saját írásokhoz, és nem utolsó sorban igen szórakoztatóak. :-) Azt hiszem, nem kell már sokat várnunk arra sem, hogy meginduljanak a feltételezések a hatodik kötettel kapcsolatban. Sőt... ;-)